Några svordomar och uttryck i En man som heter Ove

Vad säger Ove i filmen En man som heter Ove.

Jag pratade lite om filmen En man som heter Ove i en youtubefilm. Ett tips var att lyssna på Oves svordomar. Här kommer några exempel från en liten del av filmen. Jag tar upp svordomar och några andra uttryck. Jag skriver vad Ove säger och förklarar. Titta på klippet först. Jag lägger min film under texten.

”Jag klarar inte att titta på när en idiot lär en annan idiot att köra bil.”
Idiot är ett negativt ord för någon som är dum i huvudet. Det kan användas mer allmänt för någon som inte kan något. Ove menar att både Parvaneh och hennes man är idioter som inte kan något.

”Nej nu jävlar”
Det säger man i en situation när man är arg och frustrerad på något. Ofta använder man det när en annan person gör något dumt. Man kan till exempel säga ”Nej, nu jävlar” och fortsätta ”nu får det vara nog” eller ”nu räcker det”.

”gubbe lilla”
Att kalle någon ”gubbe lilla” eller ”lilla gumman” i sådan här situation är respektlöst. Man kan säga att man förminskar den andra personen. Ove svarar med att han är ”gubbe stora”. Det är en ordlek.

”Jag är fan ingen gubbe lilla”
Att säga ”jag är fan ingen” eller ” jag är fan inte” är ett sätt att förstärka det man säger.

”Din satans fähund”
Det här låter lite gammalt. Satan är samma som djävulen. Fähund är ungefär samma som ”idiot” eller ”dålig person”. Att kalla någon för ”hund” finns ju i många kulturer.

”Tutar du en gång till så är det det sista du gör. Begrips?”
Det är alltså ett dödshot. Om du tutar en gång till så dödar jag dig, säger Ove egentligen. Fast han menar inte det på allvar. Det är mest ett sätt att visa att man menar allvar.
Begrips? = förstår du. Det är också lite gammaldags.

”Alla möjliga satans helveten.”
Här har vi satans igen. Han skulle också kunna säga ”jävla”. Med ”helveten” menar han svåra situationer som Parvaneh har flytt ifrån tidigare i livet. Det är alltså inte en svordom här.

”och så är du gift med en odugling”
En odugling är en person som inte kan något, som inte duger till något.

Då kan du fan i mig lära dig att köra bil också
”Fan i mig” använder man när man vill betona det man säger.

”Det är inte hjärnkirurgi vi talar om”
Hjärnkirurgi är svårt. Att köra bil är inte svårt, tycker Ove. Att köra bil är inte som att operera hjärnor. En annan variant är: ”Det är inte raketforskning direkt”. Båda uttrycken betyder att något är ganska lätt.

 

 

Annons

5 kommentarer på “Några svordomar och uttryck i En man som heter Ove

  1. Suveränt klipp och förklaringar. Jag ska visa och lära ut till en grupp elever som läser boken, En man som heter Ove på engelska då dom studerar engelska som andra språk i Atlanta.

    Gillad av 1 person

  2. Tack för det här lärorika inlägget. Jag var tvungen att lyssna på klippet några gånger för att fatta vad de sa. Nu i alla fall tror jag att jag har förstått alla detaljerna i dialogerna. Det är några enstaka ord som jag är tveksam på.T.ex: Vad säger Ove i början? Säger han ” har du den där gröna då?”?
    -Masood

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s