Städer och mångfald #7

”Det finns en bredd”

Egentligen kan jag skriva världen och mångfald eller människor och mångfald men mitt tema är städer.

Min son och jag säger ofta till varandra: ”det finns en bredd”. Det säger vi när vi träffar människor som är roliga eller speciella på något sätt. Det är ett sätt att uppmärksamma människors egenheter (speciella egenskaper) på ett positivt sätt. Med bredd menar vi att det inte är smalt. Det finns ett stort utbud av olika sorter.

Kanske är bredden (mångfalden) mer tydlig i stora städer. Jag är inte säker. På landsbygden finns saker som inte finns eller inte syns i en stad.

Bredden kan i alla fall vara en utmaning. Vi människor känner oss bekväma med det som liknar oss, det som känns bekant.

Hur kan vi omfamna bredden?

(att omfamna något = att möta och acceptera något, att säga ja till något, att bejaka något)

***

Det var min kompis Maimuna som myntade det här uttrycket. Hon pendlar i vanliga fall mellan socialt arbete på universitetet och att skriva och debattera samhällsfrågor. Men ett tag hade hon ett mindre jobb på en förening för konstnärer i Västsverige. Hon tyckte att många av konstnärerna hon träffade var ganska konstiga. När hon berättade om det för mig sa hon med eftertryck: ”det finns en BREDD, Kalle”. Den frasen fastnade i mitt huvud för att det är så sant. Människor är många, olika och konstiga. Livet blir roligare om man kan ha en positiv grundhållning till det.

***

I morse lyssnade jag på en podcast som heter DJ 50 Spänn. Då fick jag tips om en svensk/spansk popstjärna som nu är ganska bortglömd. Som sagt. Det finns en bredd 🙂

2 kommentarer på “Städer och mångfald #7

  1. Jag håller helt med dig. Livet blir roligare om man kan ha en positiv grundhållning till det.
    Det finns en bredd! Frasen kommer att fastnar i mitt huvud också 😏
    Det stämmer: det är så sant.

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar