En hälsning till elever och lärare

Den sista tiden har jag sett att flera skolor länkar till bloggen. Jag kan se på bloggens statistik vilka som länkar till bloggen. Flera av de inlänkande platserna på internet är lärplattformar och klasshemsidor. Det tycker jag är väldigt roligt. Den här bloggen är till för alla som lär sig svenska men jag blir glad om elever som läser på sfi, sas och andra skolformer kan ha nytta av den.

Ett tips är att kommentera på bloggen. Om du är elev får du gärna skriva en kommentar under en text du läser. Om du är lärare får du gärna tipsa dina elever om att göra det. Det är ett bra sätt att träna på att skriva svenska. Alla som skriver en blogg blir glada av att få kommentarer. På den här bloggen vet du dessutom att jag är van att läsa svenska som inte är helt korrekt. Du behöver inte skämmas om det blir fel. Jag läser alla kommentarer och svarar om jag hinner.

Bloggar är precis som Facebook, Instagram, TikTok osv en form av socialt medium. Bloggar har funnits längre. Den som skriver en blogg vill kommunicera och ha kontakt med sina läsare. Det är en fördel med bloggar jämfört med till exempel böcker och tidningar. Om jag vill skriva till en författare som har skrivit en bok måste jag skicka ett mejl eller brev. På en blogg kan jag skriva direkt. Ibland måste jag ha ett konto, till exempel på WordPress, för att kommentera men det är lätt att skapa.

Vad kan du skriva då? Det räcker egentligen att skriva: ”Hej, jag läste din text. Det var intressant” eller ”Det var svårt. Jag förstod inte så mycket”. Du kan också skriva vad du tänker om ämnet eller ställa en fråga. Du kan berätta något själv som handlar om det jag berättar om. Jag har några läsare som ofta skriver små reflektioner om det jag skriver om. Det är roligt för mig. Då får jag en bild för vilka som läser bloggen. Jag kan se vilka inlägg som är mest intressanta och ger mest respons.

Det här gäller inte bara min blogg utan alla inlägg som publiceras offentligt på sociala media. Om du ser något som är intressant kan du kommentera. Det är ett sätt att vara social i skrift. Det är också ett mer direkt sätt att skriva till någon jämfört med att skriva uppgifter i skolan där du ska låtsas att du skriver en text till någon med ett visst budskap. Att kommentera på till exempel en blogg kan vara ett komplement till saker du skriver i skolan.

Välkommen att kommentera på bloggen! Varför inte börja med det här inlägget 😉

Annons

12 kommentarer på “En hälsning till elever och lärare

 1. Tack för uppmuntran att skriver något och en fråga: hur ska vi fortsätta lära oss svenskan när läraren kan inte fortsätta kurser.

  Gilla

 2. Det här inlägget uppmuntrade mig eller kanske motivierade för att lämna kommentar till varje inlägg- det kunde vara sådan varjedags- övning eller -uppgift för mig. Hoppas att jag hittar en stund för att läsa dem på kvällen (eller det låter bättre att skriva ”på kvällarna”? 🤔)

  Gillad av 1 person

 3. Du skriver din blogg med van hand.
  Det är alltid så intressant och lärorik.
  Jag trivs bra här eftersom det är så trevligt att man kan skriva direkt 😊
  Tack ska du ha!

  Gillad av 1 person

 4. Jag måste säga att det är roligt för oss när du läser och svarar våra kommentarer! Jag blir uttråkad att bara läsa i ett formellt sätt, och det är spännande att titta på dina youtube videor eller läsa dina inlägg. Och förutom språk utvecklingen, för mig det är väldigt viktigt att lära mig om svenska kulturen och samhället.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s