Livets scen och drama

Teatern passar bra som en metafor för livet och världen i många olika situationer. Shakespeare kallade världen en scen. Sociologer har jämfört vårt sociala liv med att spela teater. Genusvetare analyserar kön som ett skådespel. Speciella händelser i livet kan vi kalla dramatiska. Återkommande händelser som högtider följer ett slags manus. Våra liv är teatrala på många olika sätt.

Nu är jag på väg till julfirande i Jönköping. Min frus familj bor där. Firandet följer sitt lilla manus med glöggdrickning, julbord, julklappsutdelnig, julgodis, tilltagande paltkoma och så vidare. Ingen storslagen dramatik men hemtamt och mysigt.

Livet som teater kan vi undersöka vidare någon gång. Jag tror det finns mycket intressant språk att hitta bakom kulisserna.

Har du någon favoritmetafor hämtad från teaterns värld?

8 kommentarer på “Livets scen och drama

  1. På ryska finns det ett uttryck ”Teater börjar med klädhängare.” Detta är ett citat från teaterregissören Stanislavsky. Det används för att ange betydelsen av varje liten sak i en stor affär.

    Gillad av 1 person

  2. Jag tycker att ”operationssal” är ett intressant uttryck, men i rumänska uttrycket är samma som i engelska: operation teater. Jag läser just nu att namnet kommer från länge sedan när kirurgi var en slags föreställning med folk som kunde se operationen. Det var också ett verktyg för att lära framtida läkare.

    Gillad av 1 person

  3. Kalle!
    Vad fint! Jag är fascinerad av teaterns värld och metaforer!
    Gillar mycket ”bakom kulisserna”, att tänka vad händer innan och efter livet presenterar sig för publiken, för samhället. Vad väntar oss bakom gardinerna i teatern som snart öppnas? Vem är dem som 🎭 spelar, speglande våra livet? Blir dem mer vi och vi mer dem när vi möter i teatrrn och pjäsen börjar? ”Livet är en pjäs”, brukar vi säger i Brasilien.
    Tack för dina reflektioner!

    Gilla

Lämna en kommentar