Språket som ljudström

Det talade språket är en ström av ljud utan tydliga ordgränser. Jag funderar mycket på hur man kan hjälpa nybörjare att träna naturligt uttal och förstå naturligt tal.

Ett exempel: Det är inte lättare att säga ”huR äR deT meD däj” än att säga ”huädemedej”. Det första låter inte bra och du kommer aldrig höra en svensk säga så. Jag tror det är bättre att lära sig riktigt språk från början men…

många är helt fast i att språk är text. Skrivet språk visar det sanna språket, tänker man. Vill man studera språket som en teolog studerar latin fungerar det. Vill man ta en bärs med mig och snacka skit behöver man bemästra flödet av ljud utan ordgränser.

13 kommentarer på “Språket som ljudström

  1. Elever i Polen fokuserar tyvärr bara på grammatik, ord och hur man behöver skriva bättre. Vi pratar jätte lite… Efter gymnasiet åkte jag till England och skrev in mig till college där jag kan studera engleska språk med andra utlänningar. Lärare visste inte vilke nivå var bättre för mig eftersom jag pratade inte så flytande men kunde skriva, kände många ord och förstod mycket.
    Till slut bestämde vi att studera ett termin på en lägre nivå och nästa termin på en högre.
    Jag bodde där så jag hade en möjlighet att prata så tack vore det jag förbättre språket

    Gillad av 1 person

  2. Jag verkligen håller med, men det skulle bli ganska skrämmande att hoppa direkt i naturligt uttal. Man måste börja någonstans och det är lättare att börja med den skriftliga delen.

    Jag tycker att förmell utbildning saknar variation och man kanske hinner inte att lära all grammatik och lyssna tillräckligt på samma gång.

    Jag har lärt massor från dina videor, andra videor på Youtube från andra SFI lärare, poddar från Sveriges Radio Play och Spotify, olika TV program på SVT Play. Men jag aldrig lyssnar på saker som inte intresserar mig – om jag är nyfiken att förstå vad jag lyssnar till, jag lär mycket mer.

    Gillad av 1 person

    1. Jag tror inte alls det behöver vara skrämmande att lära sig rätt uttal från början. Det gäller att göra det stegvis och systematiskt. Så många har ett dåligt uttal efter många års studier och år i Sverige. Varför säga: ”deT…….. äR……. bra” när det uttalas ”deäbraaaa” eller ”kaffe… medddd… mjölk” när det uttalas ”kaffememjölk”. Korta exempel kan automatisera de viktigaste reduktionerna till exempel. Det är lättare att uttala en mening naturligt än konstigt och upphackat om man får vägledning. Så med en bra lärare och lite tålamod precis i början är jag övertygad om att man kan lära sig bättre och effektivare om man lär sig rätt/naturligt uttal från början. Och lika viktigt är att förståelsen blir mycket bättre. Så tror jag i alla fall 🙂

      Gillad av 1 person

      1. Menar du varför jag tror det? Uttalet har under lång tid varit underskattat i förståelsen av språkundervisning. Olle Kjellin är en fantastisk lärare som kämpat mycket för att uttalets betydelse ska uppvärderas.

        Gillad av 1 person

    1. Detvalasåhätroja
      (la = väl på götebosska)

      Låter grymt! Jag vill gärna resa mer i Tyskland så kanske kommer jag till Hamburg. Skulle vara kul. Jag har bara varit i Berlin. Annars funkar Göteborg bra också. Det finns mycket bra bärs här.

      Gilla

Lämna en kommentar