Frågor och svar

Här samlar jag svar på frågor jag får på mina olika kanaler.

– Vad betyder denna fras ” Sån information tar jag inte i ens med tång ” jag hörde den på en TV serie .
– ”Att inte ens ta med tång i något” betyder att man inte alls vill veta av det. Man vill inte se, lyssna på, prata om eller röra vid något. Om något är äckligt vill man inte ta i det med händerna men om det är så äckligt att man inte ens vill smutsa ner sin tång så är det riktigt äckligt, smutsigt eller obehagligt på något sätt.

-Vad betyder det här ordet Narcissistisk?
– Det betyder att vara självupptagen, självcentrerad, ”kär” i sig själv, bara intresserad av sig själv. Det används också som beskrivning inom psykologi. Det bygger på en gammal myt om en pojke som blev förälskad i sin egen spegelbild.

Vad betyder ”vilket som fungerar”?
– Det betyer att två eller flera alternativ går lika bra. Om du frågar om jag vill se action eller drama på bio och jag svarar ”vilket som fungerar” betyder det att jag kan tänka mig båda alternativen.

– Vad betyder ”råka ut för”
– ”råka ut för något” betyder att något negativt händer en. Du kan råka ut för en bilolycka eller råka ut för att dina sociala medie-konton blir kapade. Det händer något negativt som du inte har kontroll över själv.

– Vad är skillnaden på att ”jobba på” och ”jobba åt”
– Så du kan ”jobba på ett företag”, till exempel ”jag jobbar på Volvo”.
Du kan också ”jobba PÅ” och det betyder att du anstränger dig och fortsätter jobba så att du blir färdig. Då betonar du PÅ.Att jobba åt någon är att jobba för en person, ett företag eller en organisation. Jag jobbar åt kommunen. Då låter det inte som du är anställd av kommunen men att du gör ett uppdrag för dem. Du kanske levererar en viss tjänst till exempel.

Vad betyder ”inget illa ment”?
– Att personen inte menade att säga eller göra något dåligt/sårande.

Annons

12 kommentarer på “Frågor och svar

  1. Nöjd = tillfredsställd, att situationen är som du vill eller att du har fått något du vill ha.

   Munter är att man är på gott humör, glad i sinnet.

   Glad och upprymd är ungefär samma sak men upprymd använder ofta när något har hänt just nu som har gjort en på bättre humör, t ex de goda nyheterna gjorde honom upprymd.

   Gilla

 1. Hej Kalle!
  Jag har precis läst din berättelse om ditt nya jobb som ”matchmaker”. Det verkar ett intressant och hjälpsamt jobb att hitta arbetet som passar människornas förmågor.
  Du funderade om hur det fungerar utomlands. Här i Spanien är det liknande som i Sverige. Själva Arbetsförmedlingen matchar inte, de ringer bara eller ställer in ett möte med de arbetslösa för att berätta de olika jobb som finns. De är privata företag som matchar.
  Jag hoppas att jag har förklarat mig, ursäkta om det låter krongligt men det är lite svårt för mig att skriva idiomatiskt, det var så länge länge sen jag skrev ofta på svenska men jag tänker inte ge upp.
  Hälsningar,
  Marcus.

  Gillad av 1 person

   1. Nej, jag jobbar pâ samma jobb sen 1994 som handelagent pâ ett företag som säljar kläder av olika internationella firmer. Men min sambo hittade ett jobb förra âret med en matchningsföretag men det gick inte precis som hon tänkte.

    Gilla

 2. Hej Kalle,

  jag har just tittat på din livesändning om prepositioner. Det finns en online program där man kan träffas. Det kallas för Jitsi Meet. Det kostar ingenting och där kan man träffa sig med upp till 50 personer samtitigt.

  Kanske du vill titta på progammet: https://meet.jit.si/

  Tack så mycket för din youtube kanal och speciell för dina livesändningar. De hjälper mig jättemycket för att lära mig det svenska språket bättre.

  Hälsningar,

  Andreas

  Gillad av 1 person

  1. Hej Andreas. Tack för din kommentar. Kul att du har nytta av det jag gör.

   Jag känner till det programmet och har testat det några gånger. Men tack ändå för tipset! Det uppskattas 😀
   /Kalle

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s