Ett besök på operan i Göteborg

Norma av Bellini på Göteborgsoperan

Jag tycker mycket om opera. Sångarna är så skickliga. Och musiken är pampig och vacker. Men det är dyrt att gå på opera. Det är inte ofta jag har råd med det, men när jag slutade på mitt förra Sfi-jobb fick jag ett presentkort på operan i Göteborg.

Så i helgen gick jag och min fru på föreställningen Norma av kompositören Bellini. Det var väldigt fint. Det var fyra solister och en stor kör. Alla solisterna var jätteduktiga och speciellt sopranerna Katarina Karnéus och Ida Falk Winland imponerade.

När en sångare sjunger en längre sång ensam kallas det aria. I Norma finns en mycket känd aria som heter Casta Diva. Här är ett klipp när den stora operasångerskan Montserrat Caballe sjunger arian:

Norma handlar om krig, kärlek, otrohet och svartsjuka. Det är vanliga teman. Opera ska vara dramatiskt. När jag tittar på opera bryr jag mig inte så mycket om handlingen. Jag är där för sången och musiken. När en skicklig sångare sjunger med både stor känsla och bra teknik är det omöjligt för mig att inte bli berörd.

 

Bild: Göteborgsoperan av Dennis Lundqvist under licensen (CC BY 2.0)

Annons

En kommentar på “Ett besök på operan i Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s