Frågor med inte + partikelverb

Tycker du inte om svensk ordföljd?

Jag borde kanske börja med påståenden och inte frågor. Jag kan skria ett sånt inlägg senare. Jag tänker att vi tittar på tre exempel. Jag hoppas att ni kan se mönstret. Fråga gärna om det är svårt. Jag jämför frågor med och utan inte.

(tycker om)
Tycker du om kaffe?
Tycker du inte om kaffe

(hänger med = förstår)
Hänger du med?
Hänger du inte med?

Stänger du av datorn?
Stänger du inte av datorn?

”inte” (eller satsadverbialet i allmänhet) placeras mellan verbet och partikeln. Det är bra att träna mycket på vanliga exempel som ”tycker du inte om”. Då är chansen större att du säger rätt när du pratar.

Fråga om du tycker det är svårt! 🙂

Annons

2 kommentarer på “Frågor med inte + partikelverb

  1. Tycker jag inte om att låta det blir att kommenterar?
    Mitt ordspråk idag: Var sak har sin tid. Nu är fikapaus (för att svara frågan – tycker du inte om kaffe)
    Hänger jag med?
    Javisst! Det var en bra och viktig lektion.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s