Sinnesintryck – hur låter det, hur känns det, hur smakar det?

Ord för att beskriva sinnesintryck

Förra veckan skrev jag bara om verbet . Det är kul att ha ett litet tema för veckan. Jag tänkte försöka skriva något om sinnena varje dag. Och hur man kan beskriva det man upplever. Hur låter något? Hur smakar något? Hur känns något? Hur ser något ut?

Till exempel äter jag en ostmacka nu. Hur smakar den? Osten är en cheddar. Smaken kan man beskriva som lite ”nötig”. Beskriver man olika drycker kan man använda adjektiv som ”brödig” och ”smörig”. En champagne kan vara brödig. En whiskey kan smaka smörigt. Ni ser. Det finns både intressanta ord och grammatik som är bra att studera här. Det blir många adjektiv och adverb.

Men jag menar inte bara smak. Jag tänker på synintryck och hörselintryck också. Till exempel kraxade en kråka utanför med ett strävt läte. Jag äter frukost vid ett bord. Bordsytan känns len och lite sval.

Jag vet inte riktigt. Vi får se. Ni kan hjälpa mig också.

  • Skärp blicken! (=titta noga) Vad ser du?
  • Spetsa öronen! (=lyssna uppmärksamt) Vad hör du?
  • Känn efter! Var uppmärksam på ytor, strukturer, tempereaturer, smaker, dofter…

Kommentera gärna här eller på facebooksidan. Försök beskriva det du ser, hör och känner och så kan jag samla det i blogginlägg. Det kanske blir lite rörigt, men förhoppningsvis kan vi lära oss nya ord och uttryck.

Annons

2 kommentarer på “Sinnesintryck – hur låter det, hur känns det, hur smakar det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s