Lärandets spiral

några spiraluttryck

Jag lade upp den här bilden på ett spiralblock på min Instagram. När jag såg blocket på mitt bord tänkte jag att alla kanske inte kan ordet spiral. Ett bra ord att kunna. Ordet används i olika sammanhang och uttryck.

Man talar ibland om goda och onda spiraler. Det betyder att något blir bättre eller sämre steg för steg. En liten förbättring i livet gör att andra saker blir bättre. Du kanske börjar träna lite mer. Då blir din sömn bättre och då studerar du bättre också. Och så blir du gladare. Det är en positiv spiral. En negativ spiral kan vara att arbetslöshet leder till dålig ekonomi. Och det leder till att du mår sämre fysiskt och psykiskt. Och det gör att det blir svårare för dig att söka ett nytt jobb.

En annan känd spiral är människans gener. DNA-molekyler är formade som spiraler. Dubbelspiraler till och med:
dna-163710_640

På bilden längst upp ser vi en spiraltrappa. Snäckor kan vara spiralformade. Att lära sig något kan man också likna vid en spiral. Man går runt många varv och repeterar ungefär samma sak men man rör sig långsamt till en högre nivå.

Det är ofta bra att fundera på hur man använder vanliga ord i olika sammanhang. Och det är roligt. Har du funderat på något ord idag?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s