Läslust #6 | att INTE vara klar med språket

Fördelen med att inte vara klar med språket

Jag försöker inspirera fler att läsa genom att skriva om mitt eget läsande. Här kan du läsa mina tidigare inlägg om läslust.

Jag hör ofta folk säga: ”jag vill bli klar med svenskan”. Jag tänkte jämföra med min engelska. Jag började lära mig engelska när jag var mellan 6 och 7 år gammal. Jag har studerat engelska i skolan i ungefär 9 år. Jag har läst mycket på engelska, både romaner och akademiska texter. Men jag är INTE klar med engelska. Långt ifrån faktiskt.

Självklart vill man nå en hög nivå i språket. Man vill känna sig bekväm med språket. Men det är också spännande och intressant att inte vara klar. Det betyder att man kan lära sig mer.

Jag läser en bok på engelska nu. Författaren heter Alice Munro. Hon skriver noveller. Det är alltså korta historier. Jag förstår de flesta orden men inte alla. Ibland måste jag slå upp ord. Vissa ord är ganska roliga. Till exempel ”garrulous” som betyder pratsjuk.

Det roligaste tycker jag är alla uttryck och att se hur orden används i meningar. På varje sida tänker jag ”aha, kan man använda det ordet så” eller ”oj, det uttrycket var nytt”. Jag förstår orden men jag ser nya användningar hela tiden. För mig är det något roligt. Jag känner mig bekväm när jag läser. Men det finns mycket jag inte förstår 100%.

Så mitt förslag är att försöka uppnå en nivå på din svenska som du känner dig bekväm med. Du kanske började lära dig svenska efter att du var ca 12 år gammal. Då kommer kanske aldrig lära dig prata och skriva som någon som har svenska som modersmål. Om du inte arbetar jättehårt.  Men det spelar ingen roll. Det viktiga är att du har en svenska du kan använda. Sen kan du njuta av att lära dig nya saker resten av livet.

Om du ska studera på universitetet behöver du förstås kunna svenska på hög nivå. Men din svenska behöver inte vara perfekt. Jag känner människor som studerar på universitet utan att kunna svenska perfekt.

Känner du dig bekväm när du läser på svenska?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s