Ridtur på islandshäst i fjällskogen

Första gången jag rider islandshäst.

Jag tog faktiskt ridlektioner ett år. Min son rider och jag ville också testa. Min fru har ridit mycket när hon var barn. Ikväll tog vi chansen att följa med på en guidad ridtur i fjällen.

Hästarna vi red på var en speciell sorts ras som kallas islandshäst. De är ganska små och har sitt ursprung på Island*. Islandshästar är kända för att de kan springa på två sätt som andra hästar inte kan.

En vanlig häst kan gå och springa på tre olika sätt. Det kallas gångarter. De vanliga gångarterna är skritt (långsamt), trav (ganska snabbt) och galopp (snabbt). Islandshästen kan två andra snabba gångarter som kallas tölt och passgång. Tölt är känt för att det är bekvämt för ryttaren. Det skumpar (hoppar) inte så mycket.

Den här turen var för nybörjare. Vi red två timmar i fjällskogen med en liten paus på mitten. Det var ganska kuperat (gick upp och ner) och några gånger fick hästarna vad över grunda åar också. På några ställen fick vi också pröva att tölta. Det var en härlig känsla. Det kändes som man flöt fram på hästryggen.

Vi var väldigt nöjda med ridturen. Det är rogivande att rida ute i naturen. Efter ridturen fick vi pyssla om hästarna lite och ge dem havre att äta. Sen ledde vi dem till deras hage. Det var en lyckad kväll.

*Om en islandshäst lämnar Island får den aldrig komma tillbaka. Islänningarna är noga med att inte blanda upp hästrasen med andra raser. De vill att Islandshästen ska behålla sina ursprungliga anlag.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s