Vad är din teori om språk, del 1?

Din teori om språk påverkar hur du tränar, del 1

En teori är en förklaring av hur något fungerar. En teori inom vetenskap är väldigt noggrann. I en sådan måste allt förklaras, beskrivas och definieras mycket noggrannt.

Men vi kan säga att vi har teorier i vardagen. Vi har tankar och idéer om hur olika saker i vardagen fungerar.

Vi har också teorier om språk. Vi har tankar om hur språk fungerar. Vi har tankar om vad som är viktigt, när vi lär oss ett språk. Vi kan se att folk tänker olika när de studerar. Till exempel

  • Det viktigaste är grammatik.
  • Att läsa och skriva är viktigt.
  • Jag vill lära mig många ord.
  • Det är inte viktigt att säga rätt. Bara folk förstår mig.
  • Uttalet är viktigt.
  • Jag vill lära mig perfekt
  • och så vidare…

Varför är detta viktigt? Jo, dina tankar om språk kommer göra att du fokuserar på vissa saker. Två exempel från sfi:

  1. Många elever verkar tänka att man kan lära sig ett ord i taget. Du hittar ett nytt ord. Sen hittar du rätt översättning. Sen är du färdig.
  2. Många verkar tänka att man ska memorera hela texter. Du försöker gissa vad som kommer på provet. Du skriver en text som någon rättar. Du memorerar texten och kopierar den på provet (om du har tur och du får den uppgift du trodde).

Problemet med det första exemplet är att ord får sin betydelse tillsammans med andra ord. Ett ord kan betyda många saker i olika meningar. Ord ingår i fasta uttryck och olika fraser. Ett vanligt ord som till exempel ”går” eller ”tar” använder vi på tusen olika sätt.

Problemet med att försöka lära sig långa meningar och texter utantill är att du inte kan använda det du lär dig. Det är en stor risk i alla fall. Du har inte kontroll över språket. Du äger det inte. Om du får en annan uppgift är det svårt att anpassa dina meningar och ord för allt är sparat som en klump i huvudet.

….. Jag får fortsätta snart. Min spårvagnsresa är slut. Jag ska skriva lite om hur jag tror det är bra att tänka på språk.

Fundera gärna på hur du tänker. Kommentera gärna!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s