Att träna verbböjning genom att lyssna | Grammat

Bli bättre på svenska verb genom att lyssna

Jag tror man kan lära sig mycket grammatik genom att lyssna och läsa. Jag gjorde en film om prepositioner här. Igår gjorde jag en film om verb. Jag sammanfattar mina tips

 1. Slappna av
 2. Lär dig lite om verbgrupp i svenska. Läs mer här.
 3. Tänk på verb när du lyssnar och läser.

Kommentar: Det tar tid att bli säker på grammatik. Det hjälper inte att stressa. Förstår du mönstret kommer du repetera automatiskt. När du hör och ser rätt former av verben kommer de fastna steg för steg. Det är viktigt att vara uppmärksam. Lyssna på vad folk faktiskt säger. Lyssna noga. Koncentrera dig när du läser. Stressa inte.
Här är filmen

Här är en låt av Håkan Hellström. Du kan träna på verbet ”ramlar”. Det hör till verbgrupp 1: att ramla – ramlar – ramlade – ramlat. Håkan använder alla formerna i texten. En utmaning. Ibland uttalar vi dåtid i verbgrupp 1 utan -de. Vi uttalar alltså ”ramlaDE” som ”ramla”. Håkan uttalar ”ramlade” på båda sätten i låten.

Annons

6 kommentarer på “Att träna verbböjning genom att lyssna | Grammat

 1. Du säger ”Ibland uttalar vi dåtid i verbgrupp 1 utan -de”. Rekommenderar du att man som pratar svenska som andra språk uttalar dåtid i verbgrupp 1 utan -de? Finns det någon regel för när man får uttala dåtid i verbgrupp 1 utan -de?
  -Masood A.

  Gilla

  1. Jag ser ingen anledning varför man inte skulle göra det som inlärare. Det handlar ju om att göra kommunikationen så smidig som möjligt. Oftast förstår man av kontexten eller tidsadverbial vad man pratar om. Det är ju lite som att skriva datorprogram tänker jag. Går det att få jobbet gjort med en kortare kod använder man väl normalt det, gissar jag.

   Jag tror inte det finns några regler. Jag tror det är lite personligt hur mycket man reducerar. Vill man betona verbet tar man med det. Om det är något annat i meningen som är den viktiga informationen behöver man inte ha med det. Det går ju att testa med några enkla vardagliga meningar du använder ofta. Se om det känns bekvämt. Vill du tala mindre reducerat är ju inte det heller något problem. Men du får fler obetonade stavelser att slänga ur dig innan du kommer till det betonade ordet 😀. Det är lättare att tala med reduktioner än utan.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s