En kort betraktelse om högtider

En kort betraktelse* om svenska högtider.

I dagarna firar vi två högtider i Sverige. Samtidigt. Det är den gamla traditionen allhelgonahelgen. Och den nya traditionen halloween.

Högtider kan vara lite lurigt i Sverige. Vi är ett sekulärt land. Religiösa högtider har förlorat sin betydelse för många. Det beror på personen. För kristna är nog många högtider viktiga fortfarande. För andra (som mig) är det mer blandat.

Allhelgonahelgen handlar om helgon (speciella religiösa personer) och om att minnas de döda. Jag tror många har som tradition att tända ljus på gravar och hedra släktingar som har gått bort,även om man inte är troende. För mig personligen har den aldrig varit viktig.

Halloween är en ny tradition med rötter på Irland men som vi nog har importerat från USA. Det handlar mest om fest och att barn och vuxna klär ut sig i skrämmande kostymer. Den traditionen är helt meningslös för mig. Det beror på att vi inte firade halloween när jag var liten.

Det här kan vara intressant att diskutera. Fråga folk vilka högtider de firar. Det går inte att veta vad som är viktigt för en viss person.

Lucia är en sån högtid. Den har någon slags katolsk bakgrund. Jag vet inte om den har betydelse för kristna i Sverige. För mig och många andra är det bara en tradition. Det är lite mysigt med tända ljus och fika. Det är allt. Jag minna en gång när mina elever på sfi sade grattis på Lucia. Jag tackade förstås. Men egentligen kändes det lite konstigt eftersom jag inte bryr mig alls.

Det är det jobbiga med ett individialistiskt samhälle 😅. Man kan inte utgå från att något är generellt.

Det här är bars mina tankar. Fråga vad andra tycker och tänker! 🙂

*en betraktelse är att man tänker fritt om ett ämne, ungefär som en essä.

Annons

2 kommentarer på “En kort betraktelse om högtider

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s