Börja i slutet | Ett tips för meningar och kanske TV-serier

Ett studietips – Börja i slutet och jobba baklänges

Jag skrev om föreläsningen med Bile Hashi. Jag träffade två somaliska tjejer från Angeredsgymnasiet där. Fatima och Fahmo. De gick på gymnasiet när jag jobbade där. Vi pratade och chattade lite efteråt. Jag fick ett tips på en komedi på somaliska. Fahmo sade att jag skulle förstå den. Men den är ganska svår 😅.

Men jag vill ju inte ge upp. Jag ska testa ett tips som läraren Olle Kjellin ger om uttal. Börja i slutet. Han säger att det kan vara bra att träna en mening steg för steg baklänges. Du börjar med det sista ordet och sen lägger du till ord för ord tills du kommer till första ordet och säger hela meningen. Så här alltså:

på eftermiddagen
i biblioteket på eftermiddagen
studerar i biblioteket på eftermiddagen.
Jag studerar i biblioteket på eftermiddagen.

Tanken är att det ger en bra känsla att komma till slutet. Rent psykologiskt. Jag ska testa att göra likadant med den somaliska komedin. Om jag försöker förstå slutet först så blir det lättare att förstå det som kommer i början. Det kanske är en bra idé. Kanske inte. Vi får se. Jag tänker att det kan fungera med böcker också. Om du vet vad som kommer hända blir det lättare att förstå händelserna innan.

Här är komedin om någon vill kolla. Den handlar om ”ayuuto” som är en metod att spara pengar tillsammans. Det leder in på ett annat ämne, att det är viktigt med kulturell förståelse för att förstå böcker och filmer.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s