När ska man använda smileys?

När passar det att använda smileys?

Den frågan är inte så lätt att svara på. Det finns inga enkla regler. Olika människor gör på olika sätt. Så här kan man säga. Smileys gör ett SMS eller ett mejl mer informellt. Det blir mer som du skriver till en kompis. Det gäller speciellt mejl.

Så här tänker jag.

I jobbet: Jag använder aldrig smileys om jag skriver till en ny person. Det gäller både sms och mejl. Om jag kontaktar en ny elev tycker jag inte att det passar. Om jag ställer frågor till Arbetsförmedlingen eller ett socialkontor använder jag inte heller smileys.

Jag använder smileys ganska ofta, om jag har mycket kontakt med en person. Det kanske är en kollega jag skriver till ofta. Det är samma med elever. Vi kanske har kontakt kring närvaro och frånvaro varje vecka. Då gör smileys ett meddelande trevligare.

Privat: Jag använder mycket smileys privat. Jag använder det mest när jag chattar och skriver sms. Men jag använder det också i mejl. Jag gör det ibland när jag skriver till en ny person. Om jag skriver från min privata mejl tycker jag det är okej att vara mer informell. Jag representerar inte en roll som lärare på mitt jobb. Mejlar jag från min privata mejl är jag bara mig själv.

***

Jag anpassar mig också efter hur den andra personen skriver. Jag har en kollega som använder jättemycket smileys. Då använder jag mer smileys också. Jag matchar mina elevers chattstil på samma sätt.

Sms och chatt utan smileys kan se tråkig ut. Folk använder smileys så mycket nu. Folk har blivit vana vid det. Speciellt ungdomar kan tycka att ett sms utan smileys ser ”argt” ut. Jag tror det är bra att lära sig att använda smileys på en grundläggande nivå.
Man kommer långt med till exempel 🙂 👍

***

Det blev fel på mina smileys i inlägget igår. Datorn gjorde mina emotikoner till emojis. Jag har fixat det nu så du kan se skillnaden på emotikoner och emojisar:

Skärmklipp 2019-02-12 07.33.53

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s