Emojis, mångfald och representation

Ny emojis för att öka mångfalden

Det kommer nya emojis. De emojis som finns förändras och utvecklas. Till exempel företaget Apple fick kritik för att alla emojis var gula eller vita (läs här).

Det har kommit emojis med olika hudfärger:

👦👦🏻👦🏼👦🏽👦🏾👦🏿

👧👧🏻👧🏼👧🏽👧🏾👧🏿

Det har kommit en emoji med hijab/slöja:

🧕🏻🧕🏿

Det har kommit emojis med olika typer av familjer:

💑  👨‍❤️‍👨  👩‍❤️‍👩  👨‍👩‍👧‍👦  👨‍👨‍👧‍👦  👩‍👩‍👧‍👦  👨‍👦  👩‍👦  👨‍👧‍👦  👩‍👧‍👦

Under 2019 kommer det nya emojis. Till exempel får vi par där personerna har olika hudfärg. Det kommer också emojis med människor som till exempel är blinda eller använder rullstol. Det kommer emojis som knäböjer som de ber. Jag har inte koll på alla. Du kan titta på nya emojis här och här.

Mångfald och representation (lite svårare svenska)

Vi kan titta på två ord. De används ofta i politiska diskussioner. Och till exempel när vi diskuterar emojis.

mångfald – det betyder att det finns många olika sorters människor. Alla är inte likadana. I Sverige till exempel finns en mångfald av människor. Då är det bra om det finns en mångfald av emojisar.

representation – Jag kan säga att en emoji representerar mig om den liknar mig. En bild på en vit medelålders man representerar mig, Kalle. En bild på en ung svart man representerar inte mig. Det kommer nya smajlis för att fler personer ska bli representerade. De som skriver meddelanden och chattar uppskattar om de kan använda emojisar som liknar dem. Det kommer nya emojisar för att fler personer ska bli representerade.

Man kan säga att mångfalden av emojisar representerar världens mångfald.

***

Jag lärde mig något nytt idag. De som bestämmer över nya emojisar är en organisation som heter Unicode Consortium. Du kan läsa mer om det i den här artikeln.

 

Annons

2 kommentarer på “Emojis, mångfald och representation

    1. Verkligen. Jag som möter många digitalt ovana sfi-elever har tänkt på att det här blir en extra utmaning för många. Å andra sidan kan det ge möjlighet att förmedla känslor och positiv attityd även om språket brister. Det är komplext.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s