Leiko Ikimura på Nordiska Akvarellmuseet

En rik utställning med Leiko Ikimura

Oj vad många intryck. Var ska jag börja. Nordiska Akvarellmuseet ligger på Tjörn norr om Göteborg. Vi brukar besöka det på sommaren. Nu har min fru fått ett stipendium. Hon har bott och haft ateljé här hela veckan. Jag och sonen hälsar på över helgen.

Konstnär i arbete

Under eftermiddagen tittade jag på den nya utställningen. Det är en separatutställning. Det betyder att utsätllningen är med endast en konstnär.

Konstnären heter Leiko Ikimura. Det är första gången hon ställer ut i Norden. Jag uppskattade verkligen utställningen. Det var både skulpturer och tavlor. I första rummet står den här vackra skulpturen som är både kanin och kvinnlig Buddha-gestalt samtidigt:

Här finns också en film där konstnären intervjuas. Hon hade många intressanta tankar. Hon berättade om sin flytt från Japan till Europa, hur bytet av kultur hade påverkat henne.

Det är svårt att välja tavlor. Hon målar många olika motiv och teman. Den här serien heter Girls:

Tillsammans med den stod den här skulpturen:

I nästa rum fanns stora tavlor i dova färger. De här två tavlor fångade mig:

De behandlade flera teman: att vara på flykt och vår relation till naturen bland annat. Svårt att sammanfatta.

I det sista rummet fanns en stor skulptur och tavlor med trädmotiv.

Det var mycket att ta in. Då har jag inte pratat om de tre animerade filmerna i utställningen.

Först såg jag utställningen ensam. Jag var där inne ca 2 timmar. Efter en paus gick jag och min fru en guidad visning. Vi har sett den guiden en gång förut. Hon är väldigt duktig och pratar om konst på ett personligt sätt.

Hon berättade om en fin sak Leiko sagt på vernissaget. Hon menade att man blir mer empatisk av att flytta till ett nytt land och inte kunna använda sitt modersmål. Man blir tvungen att känna in vad den andra personen menar på andra sätt än de de språkliga. Man övar andra former av mänsklig kommunikation, menade Leiko. Vår guide som ursprungligen är tysk kunde känna igen sig.

Ett av temana i Leikos konstnärsskap är tanken att vi människor har något gemensamt under de ytliga skillnaderna. En sådan vacker tanke skriver jag gärna under på.

Får du några tankar av bilderna här?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s