Prata om semestern och följdfrågor

Samtal om semestern är en bra chans att träna svenska

Först tänkte jag säga att jag har lagt upp en ny video på youtube. Titta gärna på den: https://youtu.be/niqHemFPk1Q

Många börjar skolan eller jobbet nu. Man träffar kollegor, lärare och klasskamrater. Många pratar om sommaren. Man kanske frågar sådana här frågor: Vad har du gjort på semestern? Var sommaren bra? Du kan fråga andra och folk kommer fråga dig.

Problemet för dig som tränar svenska kan vara att samtalet blir kort. Den andra kanske svarar ”jag har rest dit och dit” eller ”jag har gjort det och det” och sen vet du inte vad du ska fråga mer. Min känsla är att samtal med mina svenska kollegor blir mycket längre än mina samtal med elever som inte kan så bra svenska. Det är naturligt. Det är svårt att föra ett samtal på ett nytt språk. Det kan också vara kulturellt svårare. Vad gör svenskar på semestern? Vad kan man fråga om?

Jag tror i alla fall att följdfrågor är en nyckel här. Säg inte bara ”jaha” utan försök fråga något mer. Om personen säger: ”vi var i Skåne” så fråga vidare ”var i Skåne var ni?” och ”vilka träffade ni där?”. Följdfrågor är alltså frågor som följer (kommer efter) den första frågan.

Fundera på vad du tycker är kul att berätta om sommaren. Fundera på vad andra tycker är roligt att berätta. Försök ställa frågor som gör att den andra vill berätta mer. På det sättet kan du få samtal som är mer lika samtal mellan modersmålstalare.

Ett ord som kan vara intressant här är repertoar. Det kan jag skriva mer om imorgon. Vad tänker du på om du hör uttrycket språklig repertoar.

Här är en spellista med videor där jag pratar om olika verktyg för att få bättre samtal:

Annons

En kommentar på “Prata om semestern och följdfrågor

 1. Dina tips för att få bättre samtal funkar bra!

  Vad gör svenskar på semestern?
  Jag träffade några i Gripsholms slott i Mariefred. Alla var så imponerad av rum och tavlor i slottet.
  Vi var i många rum med många tavlor som visade porträtt av kungliga personer.
  När vi var där i rumet alla personer från tavlor tittade på oss. Det var roligt.
  Gripsholms slott inrymmer svenska statens porträttsamling. 4000 porträtt!
  Det är otroligt 😳

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s