Perfektionism

Att vilja vara perfekt

Jag lade upp en ny film på Youtube igår. Den handlar om perfektionism, att vilja prata och förstå perfekt.

Att vilja prata perfekt kan vara en motivation. Det kan sporra dig att träna hårt. Men det kan också vara ett hinder. Du kan bli överdrivet rädd att göra fel. Det gäller att hitta en balans.

Det handlar också om nivå. Du kan försöka göra vissa saker perfekt, till exempel verben. Men du kan vänta med andra saker, till exempel att välja preposition. Det handlar om att fokusera på nästa steg.

Vad är viktigast för dig att träna just nu?

***

Här kommer några fraser med ordet perfekt och liknande ord

 • Jag vill tala perfekt.
 • Jag vill bli perfekt.
 • Jag vill vara perfekt.
 • Hans svenska är på gränsen till perfekt.
 • Jag eftersträvar perfektion.
 • Jag försöker undvika perfektionism.
 • Jag är ingen perfektionist. Jag är nöjd om andra förstår mig. Några fel spelar ingen roll.

***
På engelska kan man säga to perfect something där perfect används som verb. Jag ser några på nätet som använder verbet perfektera men det är inte etablerat. Perfektera är inte ett ord i SAOL. Det är bättre att använda uttryck som göra perfekt eller bli perfekt.

Annons

5 kommentarer på “Perfektionism

 1. Hej Kalle,
  Kan du förklara lite skillnaden mellan två verben ”blir/blev/bli” och ”är/var/vara”
  Till exempel; vad är det skillnaden mellan ”Jag vill bli perfekt.” och ”Jag vill vara perfekt.”
  Har de samma meningar som finns på Engelska så ”am/is/are” och ”become”?
  Tack
  Mvh.

  Gillad av 1 person

  1. Bli handlar om att något håller på att hända, att något är i processen att förverkligas.
   Vara handlar mer om att det är sant nu, att målet är uppnått, att processen är avslutad.
   Hjälper det? Jsg uppskattar att du frågar 🙂

   Gilla

 2. Nyligen upptäckte jag din blogg så jag följer dig noggrant. Jag kan säga att jag alltid har tänkt att tala grammatiskt korrekt, så det är svårt för mig att uttrycka mig fritt och snabbt även om jag är klar med svenska grundläggande. Dina inlägg är till stor hjälp för mig och jag tackar dig så mycket för det.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s