Konst och språk

Göteborgs konstbiennal började i helgen

En biennal är något som inträffar vartannat år. I Göteborg har vi en konstbiennal. Under september, oktober och november går det att uppleva en massa konst i Göteborg. Det anordnas visningar, aktiviteter och samtal om konst. Programmat hittar man på biennalens hemsida.

Biennalens namn förkortas GIBCA som står för Gothenburgh Internatiol Biennal for Contemporary Art, alltså Göteborgs Internationella Biennal för Samtida Konst.

***(lite svårare svenska)***

Att uppleva konst och lära sig ett nytt språk har många likheter tycker jag. Man ställs inför något som delvis är främmande. Man behöver gissa, treva och vara osäker. Man antar att avsändarens (talaren, författaren, konstnären) subjektivitet är tillräckligt lik ens egen för att kommunikation ska vara möjlig. Den konstnärliga processen innebär en tolkning av den yttre och inre verkligheten som leder fram till ett verk. Publiken möter verket, går i dialog med det och skapar sin förståelse av det. Vi utgår från att konstnär och publik har tillräckligt mycket gemensamt för att ett möte mellan två subjektiva tolkningar ska leda till ett meningsfullt möte. Men det är en prövande, tentativ och osäker process. Det kräver både tålamod och nyfikenhet. Jag tror att våra försök att kommunicera på ett språk som är nytt för en av deltagarna i kommunikationen kräver en liknande inställning. Tålamod och nyfikenhet. Och vi behöver anta att det finns något gemensamt i botten som gör att vi kan bygga mening tillsammans trots att vi jobbar med oslipade verktyg.

***

Vid det här verket dröjde jag och min fru en lång stund idag. Du kan se mer från vår lilla konstutflykt på min Instagram.

20190908_1321531170843414210513487.jpg

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s