Maria Fredriksson skriver om att hon beundrar sina elever.

Jag är full av beundran för mina elever – gästblogg av Maria Fredriksson

Maria Fredriksson jobbar med sfi på D-kursen i Göteborg. Vi har lärt känna varandra genom fb-gruppen Träna Svenska. Den här texten postade Maria i gruppen och jag tyckte den var fin så jag bad Maria att få publicera den här också. Det kommer nog fler texter av Maria framöver tror jag.

Jag tänker ofta på mina elevers situation, särskilt dem som är i min ålder och som har liknande utbildnings- och yrkesbakgrund som jag själv.

Tänk om jag hade behövt flytta till ett annat land idag. Jag är 47 år och jag studerade sammanlagt sju år på universitetet. Nu har jag jobbat som svensk- och engelsklärare i snart tjugo år. Jag kan inte föreställa mig hur det skulle vara att börja om i ett land där man talar ett helt annat språk och där skriftspråket inte liknade mitt. Hur skulle jag orka fokusera på det nya språket när jag samtidigt ska fixa bostad, försörjning och skola för mina barn? Om jag dessutom sitter och väntar på besked från Migrationsverket och alltså inte ens vet om jag får stanna i det där landet med det svåra språket – hur ska jag då känna mig motiverad?

Jag tänker även på på hur det skulle kännas att veta att alla mina år på universitetet och alla mina år som lärare plötsligt inte riktigt räknas.

Jag är full av beundran inför mina elever som kämpar på, trots att många av dem lever i en brant uppförsbacke. Även om det går långsamt och ni inte blir klara så fort som ni själva önskar, så tycker jag att ni gör ett fantastiskt jobb.

Fråga om du tycker att några ord är svåra!

Annons

5 kommentarer på “Maria Fredriksson skriver om att hon beundrar sina elever.

 1. Tack Maria, tack Kalle. Det är en utmärkt sammanfattning av situationen. Man måste verkligen vara modig och enveten om att lära sig ett nytt språk under dessa förhållanden.

  Gilla

 2. Vilket vackert inlägg.

  Jag är född i Kanada men jag är egentligen vietnames. Mina föräldrar var flyktingar som flydde Vietnam efter kriget. De har ofta berättat för mig om deras upplevelser i Kanada. De första åren var svåra. De bodde långt hemifrån och kände sig ofta ensamma. Mina föräldrar flydde till Kanada under 1980-talet, alltså det enda sättet att kommunicera med deras familjer var genom att skriva brev.

  Jag vill att alla förstår svårigheterna invandrare upplever dagligt och att alla har tålamod.

  Gillad av 1 person

 3. Jag är full av beundran för Maria som skriver med så mycket inlevelseförmåga!
  Det är en väldigt fin text,
  Var snäll och tackar på henne i mitt namn.
  Hon har skrivit en väldigt viktig text tycker jag.
  Något att tänka efter…

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s