Hur kan man dra nytta av en lärare?

Vad kan en lärare vara bra för?

Mina elever är väldigt oroliga över grammatik. Jag får många frågor om grammatik. Ja, grammatik är viktigt men det är ganska lätt att lära sig själv. Det finns andra saker som är svårare, till exempel uttal, hörförståelse och att prata idiomatiskt. Jag får inte alls lika många frågor om det. Synd. En lärare är en resurs man har under en kort tid. Det är bra att utnyttja den tiden effektivt.

I den här filmen tipsar jag om en bra fråga. Du kan fråga din lärare eller vilken svensk person som helst. Många behöver träna sina svenska öron mycket mer. Det här sättet är jättelätt. Be någon uttala ljud som du har svårt att skilja åt, t ex

bal – bål

väg – vägg

bar – par

var – far

ruta – luta

Be personen upprepa MÅNGA gånger eller spela in personen. Vad som är svårt beror på ditt modersmål. Jag berättar lite mer i filmen

Vilka ljud är svåra för dig att höra skillnad på?

Annons

7 kommentarer på “Hur kan man dra nytta av en lärare?

 1. Det är fortfarande lite svårt för mig att höra skillnad på ”å” och ”o”… Jag måste erkänna att jag vet inte ens om det finns en skillnad, egentligen. Men det ska jag utreda 😉

  Gillad av 1 person

  1. Ortografin är inte konsekvent. Nu kan jag inte fonetislt alfabet utantill men det finns i alla fall ett långt å-ljud och ett kort å-ljud, ett långt o-ljud och ett kort o-ljud men å-ljuden stavas ibland med o, både de långa och de korta.
   (lång/kort är ett exempel 😁)

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s