Ljud, rytm, klang, musik…

Språk om hur det låter

Jag försöker få min blogg och min Instagram att hålla varandra i handen.

Min kompis Ania som undervisar svenska i Polen undrade om jag kunde hjälpa henne med ord på instrument. Alltså instrument man spelar musik på. Jag tänkte göra lite inlägg om det i mina Stories på min Instagram den här veckan. Fast det blir inte bara instrument. Egentligen är det intressantare med ord för ljud och rytmer. Hur kan man prata om det? Ord för ljud och rytm använder vi för att prata om mycket annat också.

Ett enkelt exempel: Om jag kommer med ett förslag som ”ska vi gå på bio ikväll” och jag vill höra vad du tycker. Då kan jag fråga: ”Hur låter det?” Det är som att ljud, känsla och åsikt är kopplade till varandra i vårt sätt att tänka och prata.

Ett annat exempel. Den grundläggande takten eller grundtempot i ett stycke musik kallas puls. Puls är också takten på våra hjärtslag.

Om något inte passar mig kan jag säga ”det är inte min melodi”. eller ”Det är min melodi det” om det är något jag tycker om.

När två personer blir kära kan man säga att ”det uppstod ljuv musik”. Ljud och musik är intimt förknippat med våra åsikter och känslor.

Låt oss se vart detta tema tar oss den här veckan. Jag började dagen med musik av Erik Satie. Det var en harmonisk start 🙂

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s