Tips om Sverige – det generella och det specifika

Jag fick en fråga om Sverige

Jag har kontakt med en finsk kille som heter Zaki. Han har ett projekt som heter Suomi sujuu. Det betyder ungefär ‘flytande finska’. De träffas och tränar finska tillsammans. De har också en facebooksida och ett instagramkonto.

Igår var det Svenska dagen i Finland. I Finland firar man det svenska kulturarvet. Därför frågade Zaki mig om jag kunde tipsa om typiska svenska grejer eller speciellt intressanta grejer från Sverige. Vad finns det mer än IKEA, ABBA och köttbullar?

Vad säger du? Har du några egna tips?

***

Jag tycker faktiskt det är en svår fråga. Det finns säkert allmänna saker som många håller med om är viktiga saker från Sverige. Dansband. Volvo. Clas Ohlson. Ericsson. Skogsnäringen. Vapenindustrin. En av de mest marknadsutsatta skolsystemen…. ja vad ska man ta upp liksom?

Jag tycker om det smala och specifika. Men det funkar inte som svar på en sådan fråga. Här kommer en annan fråga. Berätta om en viktig sak från platsen du kommer från eller bor på som bara några få lokalinvånare känner till och bryr sig om.

Annons

8 kommentarer på “Tips om Sverige – det generella och det specifika

 1. Jag har några tips:

  Roda stugor med vita knutor
  Taxeringskalendern
  Lördagsgodis för barn
  Systembolaget föräldrar, men bara i helgen
  Påtår ingår
  Spelar kubb
  Dua alla personar
  Svenska pratar jättebra engelska

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s