Solidaritet

stötta / backa upp / backa

Solidaritet betyder enligt SAOL att hjälpa någon aktivt, särskilt någon som har det sämre ställt (= en dålig situation)

Det finns några andra liknande uttryck. Att vara solidarisk ligger nära att stötta någon. Man brukar mena att stötta någon i kamp mot problem eller orättvisa. Att stötta någon kan också uttryckas ”att backa upp någon”. Det kan användas i olika situationer där bågon ger stöd. En slangversion är ”att backa någon”. Det kan man ofta se på sociala medier.

***

När Sara Danius som nyligen tragiskt gick bort protesterade mot det konservativa gubbväldet i Svenska Akademien använde många hashtaggen #backasara för att visa sitt stöd. Just utrycket #backaXYZ är vanligt i stödkampanjer.

I förortsslang och hiphop förkortas uttrycket ännu mer till bara ”bakk /back”.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s