Apokalyps

undergång

Många känner att det inte går så bra för världen. Speciellt klimatet, den globala uppvärmningen, gör många oroliga.

Att världen går under (förstörs totalt) kallas apokalyps. Det är ett religiöst ord från början tror jag men nu används det allmänt om total undergång.

***

Apokalyps är också ett tema i mycket kultur: film, böcker, musik, konst, dataspel etc. Ett vanligt tema är livet efter en apokalyps. Det kallas postapokalyps. En populär bok/film är The Road. En annan klassiker är Terminator-filmerna som handlar om att robotar tar över makten.Matrix-filmerna har ett liknande tema. Det är postapokalyptiska filmer. Fall Out är ett exempel på ett postapokalyptiskt tv-spel. Det finns många exempel.

Två svenska böcker med apokalyptiskt tema är David Jonstads Kollaps och Herman Geijers Zombieöverlevnad – Din guide till apokalypsen.

Oavsett om du tror att apokalyosen är nära så är ordet apokalyps nödvändigt om du vill hänga med i samtal om kultur på svenska.

Är du optimistisk eller pessimistisk när det gäller världens och mänsklighetens framtid?

Annons

5 kommentarer på “Apokalyps

 1. Jag måste vara optimistisk, främst eftersom jag har barn. Men jag tror att jag skulle vara optimistik utan barn också; det är en typ försvarsreaktion, en överlevnadsreflex. Hur kan man leva utan hopp?

  Gillad av 1 person

  1. optimist kan man ju vara relativt en väldigt svårt situation också. Ofta verkar optimism avse en positiv beskrivning av verkligheten men det går ju bra att se negativt på en situation men ändå tro att det går att göra något bra relativt utgångspunkten.

   När hoppet tar slut är väl försoning med det oundvikliga nästa steg?

   Fast jag tycker hopp är ett diffust ord.

   Gillad av 1 person

   1. Jag har varit i en situation där hoppet hade tagit slut, men det var jag som inte hade förmåga att utvärdera omständigheter. Det är klart att man alltid borde se både negativt och positivt på en situation. Det är farligt att bli för optimistik eller för pessimistisk. Men ingen är perfekt!

    Gillad av 1 person

 2. Jag måste vara optimistisk, främst eftersom jag har barn. Men jag tror att jag skulle vara optimistik utan barn också; det är en typ försvarsreaktion, en överlevnadsreflex. Hur kan man leva utan hopp?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s