mjukstart

att börja försiktigt

2a januari 2020. Jag ska jobba idag och imorgon. Eleverna börjar om en vecka. Det blir en lugn dag idag. En mjuk start på året. En mjukstart.***
Jag träffade en gammal elev till mig på vagnen. Då var hon nybörjare. Nu kunde vi småprata om jobb och familj utan problem. Hon jobbar i ett skolkök här i stan. Hennes yngsta son studerar på universitetet i Borås. Idag skulle hon förnya sitt uppehållstillstånd.
***
Etableringen pågår långsamt överallt. Folk som var nya här tar steg framåt och deras barn rotar sig i Sverige. Det är inget för kvällstidningarna att skriva om eller populistiska politiker att alarmistiskt gasta om. Men lika verkligt som de problem med invandring och integration som hela tiden blåses upp och sätts i fokus. Jag önskar mig, fåfängt troligen, ett mer nyanserat 20-tal.
Annons