Rusta upp och ner

Upprustning och nedrustning

Ett ord från min Instagram igår var ”rusta”. Att ”rusta sig” för något är att förbereda sig för något. Den gundläggande betydelsen är att förbereda sig för att försvara sig men det används ofta i en bredare betydelse.

Att rusta upp och rusta ned, upprustning och nedrustning bygger på ordet rusta.

Upprustning är när ett land bygger eller köper fler vapen. Landet förbereder sig för krig. Nedrustning är när ett land minskar sin mängd med vapen. Man kan prata om upprustning i världen i allmänhet om mängden vapen i världen ökar. Ofta pratar man om när två länder har en spänd relation och förbereder sig med vapen om det skulle bli en militär konflikt.

Upprustning handlar ofta om en styrkemätning. Ett land försöker hota och visa sin militära styrka genom att skaffa sig mer vapen.

Nedrustning kan leda till att spänningen mellan två länder minskar. Att minska mängden vapen är att visa förtroende. Ett land säger ungefär: vi tänker inte anfalla er och vi litar på att ni inte tänker anfalla oss.

Rusta upp och rusta ner är alltså partikelverb och finns även i sammansatt form: upprusta och nedrusta.

En annan betydelse

Det finns en fredligare betydelse av att rusta upp något. Man kan till exempel rusta upp ett gammalt hus eller ett bostadsområde. Då betyder det att stärka, reparera och fixa något som är gammalt, dåligt och försvagat. Det går nog att använda om många saker. Jag tänker direkt på bostäder som behöver förbättras.

Nedrustning kan också användas om olika saker när man försvagar något. Ibland talar man om nedrustning av välfärden och då menar man att den offentliga servicen har fått mindre resurser och försämrats.

Det var några exempel på vad vi kan göra med verbet rusta. Ett annat ord är utrusta men det får vi ta en annan dag.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s