Rustkammare och livrustkammare –

ett rum för rustningar?

Ja, det stämmer faktiskt,men jag var tvungen att kolla själv. Enligt Svensk Ordbok verkar det ha två betydelser: 1) Ett rum där man förvarar och reparerar rustningar, vapen och kläder. 2) En museal samling med rustningar, vapen och kläder. Museal är alltså ett adjektiv för att säga att något är ett museum.

Rustkammare verkar man framförallt ha haft på slott. En livrustkammare är en rustkammare som hör till kungliga personer. På Stockholms slott finns ett museum som heter Livrustkammaren. Där kan du lära dig mer som svenska kungars historia. Du kan också se mycket på museets hemsida.

***

Där tror jag vi var redo med ordet rusta. Vi får se vad som får styra associationerna nästa vecka.

Hoppas ni får en trevlig helg!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s