boj

Vi har varit på en verbal resa och seglat på rimmet -oj. Det är dags att förtöja vid en bildlig boj och vila lite. Det lättaste sättet att förstå ordet boj är att bildgoogla. Då ser du direkt vad en boj är. Vi kan också försöka förklara ordet.

  • en grej som flyter i vattnet och visar vad ett ankare, ett nät eller en sjöled (en väg i vattnet) är. En boj är ofta lysande röd och rund. (min förklaring)
  • fast förankrad, flytande anordning som används som sjömärke eller för förtöjning (Svensk ordbok)
  • större flytande föremål (flöte), tillverkadt af trä l. kork l. järnplåt o. d., hvilket afser att utmärka läget af ngt som befinner sig under vattenytan l. på sjöbottnen… (Svenska akademiens ordbok, kolla på den snygga stavningen av vissa ord)

Vissa ord är svåra att förklara med ord men lätta att visa med en bild.

Det är dags att förtöja båten och ligga för ankar ett tag. Språket är ett hav, säger många. Ibland är det okej att bara ligga stilla och vaggas av vågorna. Orden finns där nere i djupet. Man kan vara trygg med att det finns fler än vi någonsin kommer behöva. Just nu kan de få mumla för sig själva utan att vi lyssnar så noga. De brusar och viskar fram en lugnande melodi. Vi ligger tryggt förtöjda vid vår boj och lyssnar förstrött. Nästa vecka ger vi oss ut på nya fiskefärder.

Du kan alltid fråga om jag använder svåra ord.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s