Min kollega Cecilia har skrivit en text om påsken. Här kan du läsa den:
Du kan lyssna på texten här
Påsken är en stor högtid på våren. Oftast är man ledig från jobbet alla dagar utom skärtorsdagen. Skolorna har påsklov i en vecka. Påsken är en kristen högtid. Då dog Jesus och sedan återuppstod han. I Sverige firar vi också våren och att naturen vaknar.
Påskhelgen består av fem dagar i Sverige.
- skärtorsdagen
- långfredagen
- påskafton
- påskdagen
- annandag påsk
Påskmat
För länge sedan fastade man i 40 dagar före påsk. Därför blev påsken en fest när man fick äta mycket mat. Den största festdagen är påskafton. Då brukar man äta sill, lax och ägg. Många äter också lamm. Lammet är symbol för Jesus. Till maten dricker man t.ex. öl, snaps eller en läsk som heter påskmust.
Påskägg
Ofta färgar man äggen som man ska äta, eller målar dem. Det finns också små ägg som man kan hänga i påskriset. Ägg är en symbol för liv. Livet börjar igen på våren, och Jesus återuppstod, så då passar det bra med ägg.
Det finns också påskägg av papper eller plast som man lägger godis i. Föräldrar brukar gömma äggen så att barnen får leta efter dem. Man säger också att påskharen kommer med äggen.
Påskpynt och påskens färger
Före påsk brukar man köpa eller plocka ett påskris som man sätter i en vas. Man sätter t ex fjädrar eller målade ägg i riset.
Påskens färg är gul. Det är för att kycklingarna kommer från äggen och är gula. Lila och grönt är också vanliga påskfärger.
Påskkärringar
Enligt gammal, svensk folktro fanns det häxor. På skärtorsdagen flög de till Blåkulla på en kvast. På skärtorsdagen eller påskafton klär barn ut sig till
påskkärringar, som är en sorts häxor. Barnen går sedan runt bland grannarna och ringer på. De önskar glad påsk och överlämnar påskkort som de har ritat själva. Där brukar de få godis.
Firar du påsk? Hur firar du?