Anna Von Hausvolff – En svensk artist

Anna Von Hauswolff – ännu ett skäl att älska Göteborg.

Hej alla som läser bloggen. Idag har jag lust att skriva utan att tänka på att det ska vara lätt svenska. Så dagens text blir svårare. Och det kan kanske vara kul för er att läsa hur jag skriver när jag inte anpassar språket. Självklart går det bra att fråga om ni inte förstår 😊

Jag fastnade för Anna Von Hauswolff när jag hörde den här låten från skivan Singin From the Grave

Jag tycker den är så vacker och melankolisk och så sjunger hon väldigt fint och uttrycksfullt. Hela skivan är fantastisk och ganska poppig och tillgänglig jämfört med de skivor hon har släppt senare. Det är tydliga låtar med refränger och fina melodier. Min absoluta favorit från plattan är låten Old beauty/Du kan nu dö. Jag kan lyssna på den hur många gånger som helst. På samma sätt är det med låten Mountains crave  från den senare skivan The Miraculous. Jag tänkte skriva senaste skivan men hon har släpp något nytt som jag inte har hunnit lyssna på. Det ser jag fram emot.

Efter Singing From the Grave har Annas skivor blivit mer konstnärliga, experimentella och svårtillgängliga. Det är långa instrumentella partier mellan de mer traditionella låtarna. Hon använder mycket orglar som skapar massiva ljudlandskap utan tydlig melodi eller struktur. Jag tycker det är ganska svårlyssnat men spännande. Det känns mer som jag följer ett konstnärsskap än lyssnar på en popartist när jag lyssnar på hennes musik.

Jag var lycklig nog att få se henne live förra året. Det var helt enkelt fantastiskt. Ibland är det roligt med artister som bjuder tuggmotstånd och inte bara kör sina hits. Delar av konserten var närmast noise- och dronelandskap av den typ man kan höra inom experimentella scener och modern konstmusik. (Det är ingen slump att hon nyligen gästsjöng på det smala metalbandet Wolves in the thronerooms senaste skiva.) Sen spelade hon plöstligt någon av sina underbara låtar som åtminstone får mitt hjärta att smälta. Till exempel den här som jag filmade under konserten.

Vad handlar texterna om kanske någon undrar. Jag vet inte får jag ärligt säga. Jag lyssnar väldigt sällan uppmärksamt på texter. Jag kanske uppfattar några rader här och där som jag tycker om men jag bryr mig sällan om helheten eller att tolka vad texter handlar om. Jag låter i allmänhet musik tala för sig själv och när det gäller Anna Von Hauswolff räcker det och blir över av spännande klanger och musik. (Någon läsare kanske vill fördjupa sig i texterna och komplettera min presentation. Hör av dig i så fall 😊)

Anna kommer ursprungligen från Göteborg. Hon sjunger visserligen på engelska men det finns något väldigt svenskt i musikens vemod. Även videon från Track of time med sina skogsmiljöer ger i alla fall mig svenska/nordiska vibbar. Jag hoppas förstås att du tar dig tid att kolla upp hennes musik efter att du har läst den här texten. Den är inte helt lättillgänglig men det är verkligen mödan värt. Själv måste jag snarast sätta tänderna (och öronen) i hennes senaste släpp.

(En kommentar om textgenrer. Den här texten hade inte riktigt fungerat som recension i en vanlig tidning. Jag tror inte det i alla fall. Dels är den för lång och spretig. Och sen är den för oreserverat en hyllning till artisten. Däremot fungerar den bra på en blogg där författaren har full tillåtelse att vara hur personlig och subjektiv som helst. Det är meningen med bloggar och en del av det som gör det roligt att läsa dem.)

Annons

3 kommentarer på “Anna Von Hausvolff – En svensk artist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s