En bro, en å och en filosof

Ån på bilden heter Säveån. Den rinner förbi mitt jobb. Jag jobbar i huset som skymtar bakom träden på vänster sida om ån. Nästan varje arbetsdag går jag över den här bron. Jag tycker om att titta på vattnet. Det rinner fridfullt. På hösten flyter gula löv på vattnet. Ibland ser man små fiskar simma under bron.

Ibland tänker jag på den antike grekiske filosofen Herakleitos när jag ser ut över Säveån. Han är känd för två citat:

panta rei

som betyder ungefär ”allting flyter”. Med det menar han att allting förändras hela tiden. Ett passande citat för en Sfi-lärare 😅. Han lär också ha sagt

Man kan inte två gånger kliva ner i samma flod

Det betyder ungefär samma sak. Allting förändras. Ingenting är konstant.  Tydligen tror man egentligen inte att Herakleitos har sagt de här sakerna själv. Det är andra personer som försökt förklara hans tankar. Men man brukar ändå koppla ihop citaten med honom.

Det är ofta ganska rörigt att vara Sfi-lärare. Då kan det vara skönt att tänka på att det som är ett problem idag kommer vara borta imorgon. Allting flyter. Allting förändras hela tiden. Även om Säveån är sig ganska lik från dag till dag.

Den som är intresserad av filsofi kan jag rekommendera hemsidan gymnasiefilosofi.se. Där finns många videolektioner om filosfi på gymnasienivå. Filmerna är textade. Joakim som pratar i filmerna var min handledare när jag gjorde praktik på lärarprogrammet.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s