En berättelse om min far

Min fars berättelse (längre version)

Jag skrev en kort text om min pappa till mina elever. Du kan läsa den här eller lyssna på texten i videon längst ner. På bilden ser du min pappa, min farfar, min farmor och mig med min son. Bilden togs 2006. Här kan du läsa en längre version av texten.

 

Min pappa föddes och växte upp i en liten by i Småland som heter Ädelfors. Ädelfors är inte känt för så mycket men det finns faktiskt en nedlagd guldgruva där. När jag var barn tog farfar med mig och min bror och vaskade guld. Vi fick med oss varsitt provrör med sand och några glimmande korn i.

Arbetare utanför Ädelfors guldgruva 1899
Ädelfors guldgruva 1899

Min farfar jobbade som snickare hela sitt liv. Han var både båt- och möbelsnickare. Han byggde också familjens hus själv från grunden. Hemma i källaren hade han en stor verkstad med många verktyg och maskiner. Många av de verktygen finns nu i min pappas verkstad. Särskilt fascinerande var när farfar svarvade. Träet snurrade jättefort och formades till ljusstakar och prydnadssaker. Även när farfar var ganska gammal kunde han snickra en sådan här fin kulbana till min son som födelsedagspresent.

En kulbana i trä. Man lägger i kulorna längst upp och så åker kulorna i banor fram och tillbaka tills den stannar längst ner.
En kulbana som min farfar snickrat.

Min farmor jobbade först som sömmerska. Sen blev hon hemmafru. Men hon fortsatte med handarbete hemma. Hon broderade, stickade, sydde kläder och i källaren stod en vävstol. Hon var också fantastiskt duktig på allt som hade med matlagning och bakning att göra. Traditionellt ska det bjudas på 7 sorters kakor när man har gäster och farmor hade alltid kakor och hembakade wienerbröd redo när vi och andra kom på besök. Hon lagade jättegod husmanskost och odlade grönsaker i trädgården utanför huset. Jag minns speciellt den julost hon gjorde från grunden varje jul. Den blev torr och med mycket stark smak. När jag var barn tyckte jag inte om den men nu älskar jag den osten när min pappa ibland gör ost efter samma recept.

Min pappas familj var ute mycket i skog och mark. De var friluftsmänniskor och åkte till exempel och tältade på Öland. Detta tog pappa över. Han har alltid älskat naturen. När han var femton år köpte han sin första fågelkikare. Han fick också en kanot. Han paddlade och fiskade i ån som låg nära familjens hus. Han hade en lite äldre kompis som hette Ragnvald och de delade ett intresse för natur och biologi. De lärde sig tillsammans om fåglar och växter i naturen.

Fågelskådningen och botaniken är något som jag också har växt upp med. Jag och min bror har många gånger varit med våra föräldrar på utflykter till havet och sjöar för att promenera och titta på fåglar. När vi hade semester på landet plockade pappa ofta fram sin bok om blommor och växter för att hitta namnet på en ny växt han hade hittat.

Pappa var duktig i skolan. På den tiden läste alla folkskola. Det fanns en klass för årskurs 1-3 och en klass för årskurs 4-6. De som bara läste folkskola fortsatte i folkskola årskurs 7-8 också. Pappa var den enda från sin årskurs i Ädelfors som fortsatte studera på realskola efter folkskola i 6 år. Han åkte med bussen in till staden Vetlanda för att läsa på realskola och efter det på gymnasium. Det kostade ingenting att gå på realskola och gymnasium men i Ädelfors var det vanligaste att man började jobba efter folkskolan.
När pappa var färdig med gymnasiet, flyttade han till Göteborg för att börja läsa på Chalmers högskola. På Chalmers utbildas ingenjörer, arkitekter och andra yrkesgrupper som jobbar med teknik och naturvetenskap. Det tog 5 år för honom att bli färdig. Min pappa utbildade sig till sjukhusfysiker. Det är en person som arbetar med strålning och säkerhet på sjukhus. Efter utbildningen började han arbeta som sjukhusfysiker på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Där fortsatte han att arbeta hela sitt yrkesliv.

Medan han utbildade sig hade han ett sommarjobb på ett sjukhus för gamla personer. Där träffade han min mamma och de blev ett par och gifte sig. Hon hade flyttat från Finland till Sverige men den berättelsen får jag berätta en annan gång…De träffades 1970 och jag kom sex år senare. Mina föräldrar har två barn. Det är jag och min lillebror Vilmar som är två år yngre än mig.

När jag och min bror flyttade hemifrån köpte mamma och pappa ett hus på landet. Pappa har alltid trivts bäst i naturen. Nu bor de i ett hus i skogen med en hund och höns. Min fars intresse för fåglar och naturen håller i sig. Kikaren följer med på många promenader. Varje år går min pappa en speciell promenadrunda och skriver ner alla fåglar han ser och hör. Sen skickar han sina anteckningar till en nationell undersökning i Sverige (en inventering kallas det) där man tar fram statistik om vilka och hur många fåglar som finns i landet. Jag kommer nog alltid tänka på pappa med stövlar och en kikare runt halsen i skogen eller vid någon sjö.

Läs och lyssna på den kortare texten:

 

28169537_1820779961286715_635103250_o

Annons

3 kommentarer på “En berättelse om min far

 1. Hej Kalle,
  Det var en fint bild.
  Jag förstått på vido att var jag och du vi född sams året.
  Tack och Hej
  Med vänlig hälsning
  Valdete Loshaj

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s