Ordet förstad | Kan man sitt eget språk?

Vad betyder ordet förstad?

Jag väntar på bussen i Landvetter. Jag har tråkigt. Jag kommer att tänka på ordet förstad (alltså för-stad). Vad betyder det egentligen? Är det samma som förort? Är Landvetter en förstad till Göteborg? Jag tror inte det men är inte säker. En liten stad/ort som ligger utanför en större stad. Landvetter kanske är en förstad…

Jag orkar inte störa min stackars fru och fråga vad hon tror. Hon får stå ut med ganska många konstiga frågor om språk.

Jag tycker i alla fall att förstad är ett vackert ord. Ännu finare är pluralformen förstäder. Det låter mjukt och inbjudande. Något som välkomnar en till Staden. Nästa fråga: vad kan en efterstad tänkas vara?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s