Sinnesintryck #2 |Att beskriva ljud | ett sidospår*

Fåglarnas läten och den första fågelskådaren

Min pappa pratar ibland om Erik Rosenberg. Han skrev böcker om fåglar och gjorde det populärt att titta på fåglar. Pappa brukar citera hans beskrivningar av fåglarnas läten (läte = ett djurs ljud/röst)

Här kommer ett utdrag (=en liten del) ur en av hans böcker. Det är gammal svenska och ganska svårt att läsa. Jag har markerat några av orden som handlar om ljud. Kolla på dem om du inte orkar läsa hela texten:

Solen började värma. Tornuret slog sina slag, men det var onödigt att räkna dem, ty vällingklockorna ringde sju från Sörby herrgård och Nynäs. De många andskyttarna voro försvunna, endast långt borta på andra sidan sjön dånade då och då ett skott, eljest var det som det brukar vara en högsommarmorgon vid Kvismaren. Viporna vinglade omkring i stora svärmar på dymarkerna, spovarna, uteslutande ungfåglar, spatserade på de slagna ängarna, lockade av de talrika gräshopporna, eller gingo och petade i dyn med sina långa böjda näbbar efter iglar och snäckor. Snäppor skymtade i flockar överallt. Ett par fiskmåsar satt tillsammans med de gråspräckliga ungarna och dåsade på en gärdesgård ute i sjön, medan skrattmåsar singlade över kanalen och de öppna vattnen, skränade som vanligt.
En kull blå kärrhökungar satt på gärdesgården utanför måsarna, och den blåvita familjefadern kom emellanåt och matade dem. En av ungarna var ännu inte flygfärdig, utan satt övergiven i vassen och skrek högljutt på mat, tills omsider hans brunspräckliga mamma kom dragande med en stor fet vattensork, en läckerhet, som han fick bli ensam om.
Än tittade jag på brushanarna, som kommo farande och läto höra korta, kväkande läten, än på en väldig flock av krickor med inblandning av årtor och vitbukiga bläsänder, som skrämdes upp av en brun kärrhök. Under susande tvärvändningar drogo de fram över vassen och slog till i en göl, där de plaskade och skämtade med varandra och med de tröga skedänder och brunänder, som lågo där förut. Och så brusade de upp igen. Kärrhöken kom åter svävande.’

*ett sidospår är när du börjar prata om något som inte riktigt hör till ämnet. Du tar en omväg i diskussionen.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s