Studietips | Påminnelse

Att variera sin träning

Jag textade den här videon igår. Jag ger lite olika tips på hur man kan repetera ord. Och så tänkte jag igen på att det är viktigt att variera sin träning. Variera betyder att göra på olika sätt. Och jag tror att det är bra att experimentera: att pröva att träna på olika sätt. Hjärnan behöver omväxling tror jag. Den behöver nya upplevelser och erfarenheter. Annars somnar man. Det blir tråkigt att studera.

Det är bra att fråga sina kompisar hur de tränar svenska. Tänk på hur olika lärare gör. Det du gör med läraren i klassrummet kan du ofta göra hemma också. Om du tittar på videor på youtube kan du också få olika tips på hur du kan träna.  Till exempel gör många Sfi-lärare videor. (Om du kan engelska finns jättemycket bra videor med idéer och råd).

Testa olika minnestekniker. Hjälper det att rita en teckning att koppla ordet till? Kan du associera ordet med ett ord på ditt modersmål? Kan du göra en liten film i fantasin där du använder ordet i en situation?

Min känsla är att ju mer ord jag lär mig på ett nytt språk, ju lättare blir det för mig att koppla ihop ord på det nya språket. Jag kanske lär mig ett substantiv som hör ihop med ett verb jag kunde innan. Eller jag hör samma ord i olika uttryck som gör att det blir lättare att minnas ordet. Var uppmärksam på hur vanliga ord används i olika sammanhang och i olika uttryck. På det sättet kan du förstå mer utan att behöva lära dig helt nya ord.

Berätta! Hur har du tränat språket den senaste tiden?

Annons

2 kommentarer på “Studietips | Påminnelse

  1. Jag skulle vilja säga TUSEN TACK för alla dina inlägg! De är jättenuttiga för mig som lärar mig svenska. Jag kom i Sverige i September 2017 och sedan har jag lärt mig svenska som autodidakt; jag förstår nästan allt men det är fortfarande svårt att uttrycka mig på ett fint och subtilt sätt. Jag undervisar franska och jag håller med dig när du säger att man får variera sin träning. Det är tråkigt att lära sig ett språk genom att endast läsa eller lyssna på radion eller titta på svenskt TV. Det funkar inte för mig iaf. Man måste också plugga reggelbundet — 15 minuter varannan dag är mer effektivt än 2 timmar en gång i vecka.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s