Den/Det/De #1

Jag fick en fråga om hur man använder ordet det. Vi tar det steg för steg.

Om vi slår upp ”det” i SAOL (Svenska akademiens ordlista) kommer vi till ordet ”den”

den/det/de är olika former av samma ord.

Vi ser att den/det/de kan vara två olika ord. Pronomen:

och bestämd artikel

Om vi tittar på den¹ ser vi att det används på tre olika sätt:

 • obetonad
 • betonad
 • efter bisats.

Sen har vi den². Om vi förstår de här fyra olika sätten att använda den/det/de kan vi ganska mycket ☺️. Vi börjar med den första varianten i nästa inlägg.

Annons

6 kommentarer på “Den/Det/De #1

 1. Hej Kalle!
  Det är ju svårt att använda det lilla ordet (DET). Det jag menade med min kommentar på YouTube är att hur man använder detta lilla ord på ett effektivt sätt, speciellt när man börjar en vanliga meningar me detta ord.
  T ex, DET jag gillar med din undervisning ÄR att du försöker göra lätt all grammatik för oss. Du är en underbar lärare.
  Mvh Ahmad.

  Gilla

  1. Tack så mycket för uppskattande ord. Det värmer 😊
   Ja. Jag tänkte fortsätta med att ta exempel på varje variant av ordet. Ditt exempel nu är till exempel den tredje versionen av pronomenet som Svenska Akademien tar upp.
   Ditt exempel är rätt men man kan också säga: det som jag gillar… är…

   Det är ju som sagt två olika ord: pronomen och artikel och används på olika sätt så om ni får exempel på varje variant uppdelat så hoppas jag att det ska bli tydligare. Fråga och kommentera annars så får jag hitta andra sätt att förklara.

   Gilla

   1. Tack igen för din undervisning, du förtjänar ju mkt mer än så.
    Ja, det jag skulle vilja lära mig är bara om ordet DET, det är visst rätt svårt. Vi kan tyvärr inte hantera detta. I vissa meningar brukar ni säga, det är bra det, det kan det va, det är rätt det det, och det och det.
    Förresten Det på arabiska betyder jalla jalla, kom igen, skynda dig etc.., det uttalas bara DE när man väntar på nån annan o tröttnar på det så säger man DE (vardagspråket, slang).
    Själv har jag lärt mig jättemycket av dig. Tusen tack ska du ha🌹.

    Gillad av 1 person

   2. Jag tror jag förstår. Det är uttryck som ”det var det” och kanske när vi använder ”det” som formellt subjekt. Jag kommer till det också. Bra att notera att den/det/de är samma ord i olika böjningsformer. Jämför till exempel:
    Den var god den.
    Set var gott det.

    Gilla

   3. Jag tror jag förstår. Det är uttryck som ”det var det” och kanske när vi använder ”det” som formellt subjekt. Jag kommer till det också. Bra att notera att den/det/de är samma ord i olika böjningsformer. Jämför till exempel:
    Den var god den.
    Det var gott det.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s