1a maj – Arbetarrörelsens dag

En tradition att demonstrera på första maj

Det här är inte menat som ett politiskt inlägg. Jag vill bara göra en kort personlig betraktelse. Idag är det den internationella arbetarrörelsens dag. Det är en dag då många går ut och demonstrerar. Det är olika partier och grupper som ligger politiskt till vänster som demonstrerar. I Göteborg går det många demonstrationståg. Och det är många torgmöten med olika talare.

För mig är det en tradition att demonstrera på 1a maj. Mina föräldrar tog alltid med mig och min bror på 1a maj när vi var barn. Vi gick i tåget, fick en balong och köpte glass. Det var en mysig dag.

När jag var runt 20 var jag själv engagerad i Syndikalistiska ungdomsförbundet (det är inte ett parti utan bygger mer på engagemang utifrån fackföreningar). Då bodde jag i Gävle. Vi anordnade det första syndikalistiska 1a-majtåget i Gävle på 16 år där. Annars var vi inte så utåtriktade. Vi hade mest studiecirklar och anordnade ett diskussionscafé.

I nuläget är jag inte politiskt engagerad i någon grupp eller sammanhang. Men jag brukar demonstrera på 1a maj. Det är en tradition och ett socialt evenemang. Många av mina vänner demonstrerar också.

Är det någon som vill berätta om hur man firar 1a maj i andra länder?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s