Ett samtal om platser

– är platser viktiga?

Jag har tänkt mycket på platser de senaste åren. I jobbet träffar jag många som har flyttat långt. De har lämnat sina hem. De har bosatt sig på en ny plats. Ibland är platsen de bodde på tidigare helt förstörd. Det har fått mig att tänka. Jag tänker på staden Göteborg. Jag är född i Göteborg. Jag har bott nästan hela mitt liv i Göteborg. Det finns så många platser i Göteborg som är kopplade till olika minnen och delar av mitt liv. Jag kan se ett café och tänka på en speciell vän. Jag går förbi en park och tänker på en bok som jag läste i just den parken. Göteborg är som en databas för mina minnen. Vad hemskt det skulle vara för mig om jag måste lämna Göteborg.

Igår pratade jag med en man. Han har bott på många ställen i världen. Hans familj har flyttat många gånger. Han känner inte på riktigt samma sätt som jag. Hans minnen är kopplade till många olika ställen i världen. Hans känsla av att vara hemma är mer kopplad till personer. Hans värld är på ett sätt större än min. Han berättade för mig att han drömmer om att ha flera hem på olika ställen i världen. Han vill bo på många platser. Min dröm är att kunna bo i Göteborg hela mitt liv.

Det ena är inte bättre än det andra. Men det är intressant att se att vårt förhållande till platser är olika. Om vi kan se att vi är olika och varför, tror jag det kan bli lättare för oss att förstå varandra. Författaren Taiye Selassie har mycket intressant att säga om plats i den här videon. Talet är på engelska men det finns svenska undertexter.

Annons

2 kommentarer på “Ett samtal om platser

  1. Att vara man i många platser blir ibland intressant men om man inte blev tvungen. Jag bodde i många platser och växte upp med olika kulturer och har många roliga och oroliga minnen av de. Men den enade platser som betyder mycket för mig är min hemby som dig tänker jag. Även om jag inte bodde så mycket där men där är en special del av mig. Där blir jag helt okej. Jag känner alla mina kusiner och värdefulla minnen om mina föräldrar där. där bor jag i då,nu och framtiden. Jag tänkte aldrig lämna den men jag gjorde det och jag hoppas att du aldrig blir tvungen att lämna Göteborg,den staden som jag är mycket intressant att se den en gång.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s