Att lära sig ord – reflektera och jämför

Tänk på och jämför med andra språk du kan

Igår tipsade jag om en skrivövning. Idag kommer ett tips om ord. Att lära sig nya ord är inte bara att mekaniskt memorera ord som du slår upp i lexikon eller hittar i en bok. Jag tror det är viktigt att tänka, jämföra och leka med ord, uttryck och betydelser.

Här kommer en liten övning du kan göra. Fundera på hur du mår idag. Hur känner du dig? Hur känner du om du tänker på dagen framför dig. Fundera på vilka ord du använder på ditt modersmål för att beskriva det. Vilka ord kan du på svenska? Vilka ord på ditt modersmål kan du också på svenska? Finns det slangord på ditt modersmål för hur du mår och känner dig? Kan du sådana ord på svenska? Finns det fina och speciella ord på ditt modersmål och/eller på svenska. Kanske hittar du något på ditt modersmål som du vill kunna uttrycka på svenska också. Du kan kanske fråga någon. Eller så väntar du tills du hör eller läser uttryck som passar det du vill uttrycka.

Den rikedom av uttryck och nyanser som finns på ditt modersmål finns också på svenska. Leta efter den!

Hur känns det idag? (några exempel)

  • Jag känner mig förväntansfull.
  • Jag känner mig pepp.
  • Jag känner mig lite håglös.
  • Jag känner mig nere.

Det finns tusen olika uttryck. Upptäck dem!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s