Aya har många saker på gång

En intervju med Aya

Jag har lärt känna Aya i facebookgruppen Träna svenska. Nu läser hon på gymnasiet. I framtiden vill hon bli psykolog. Hon gör många olika saker på fritiden. Jag frågade henne om hennes fritidsintressen på messenger. Aya engagerar sig politiskt och jobbar idéellt i olika sammanhang. Hon tycker också om att åka inlines. Här kan du läsa vad hon berättade.

Aya

– Du jobbar idéellt i föreningen Junis som har aktiviteter för barn och ungdomar.Vad gör ni i Junis?
– I Junis händer mycket. Vi sysslar med teater, film, läger, disco, pyssel, cirkus, sport, utflykter, bakning och mycket mer! All verksamhet bygger på Junis grundsatser: demokrati, solidaritet och nykterhet.

– Du jobbar också med ett projekt som heter IT-guide. Vad är IT-guide?
– IT-guide är en verksamhet där kunniga nyanlända ungdomar lär seniorer att använda mobiler, datorer och surfplattor. Att jobba som IT-guide har hjälpt mig på många olika sätt. Jag har bland annat blivit bättre på svenska språket, fått bättre självförtroende, lärt känna nya trevliga människor och jag fick mitt första jobb.

– Ett annat projekt du jobbar med är Kubenprojektet. Berätta!
– Kuben är ett projekt vi gör i skolan frivilligt. Genom kuben kämpar vi för mänskliga rättigheter och i år fick vi kub nummer 21. Den handlar om rätten till rättvisa straff. Kuben stöttas av Raoul Wallenberg academy.
(du kan läsa mer om Kuben här)

– Du är också medlem i SSU (Socialdemokaternas ungdomsförbund). Vad gör du i SSU?
– Jag lär mig mer om socialdemokraterna. Vi pratar om olika saker, till exempel feminism, antirasism, fackförbundet och många andra viktiga saker.
– Varför valde du just SSU?
– För att de står för saker jag också står för, till exempel demokrati, jämlikhet och solidaritet. Och jag håller med dem om andra saker.

received_20846126451140451626485215.jpeg
Inlines

– Jag vet att du åker inlines också (en variant av rullskridskor). Kan du berätta lite om det?
-Jag började åka det när min familj bodde i Kina. Här i Sverige har jag fortsatt att träna. Jag har lärt mig att göra svårare saker, till exempel att snurra och åka på ett ben.
– Du var på ett inlines-disco i Göteborg nyligen. Hur var det?
– Det var jättekul! Jag åkte dit med mina kompisar. Det var många som åkte roller derby och var duktiga. Jag gillar inte att åka roller derby utan jag gillar inlines. Man fick ta med sig sina inlines och åka inne där vilket jag tycket var jättekul och jag längtar redan tills det blir åkning inomhus igen.


***
– Tack Aya för att du ville vara med på bloggen. Jag hoppas att jag kan skriva om och intervjua fler personer på bloggen. Hör av dig om du har en idé!
Annons

2 kommentarer på “Aya har många saker på gång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s