När det känns som det står still – studietips

– Hur ska jag göra när jag inte lär mig?

Jag fick en fråga på youtube: ”Alla blir bättre på svenska men jag blir bara sämre och sämre. Vad ska jag göra?”

Det är normalt att man står still ibland. Det kallas att man når en platå på svenska. Och om man inte tränar alls kan man börja glömma. Men ofta tror jag det känns som man inte lär sig eller blir sämre. I början är det lätt att lära sig mycket. Och man blir glad för att man kan säga lätta saker. Men sen vänjer man sig vid sin nivå. Samtidigt vill man kunna säga och skriva mer avancerade saker på svenska. Då kan det kännas som man blir sämre fast det inte är sant.

Jag tror att man alltid förbättras så länge man aktivt försöker lära sig. Men när det känns som det går långsamt eller stå still kan man lätt tappa motivationen. Hur ska man göra då? Här kommer några tankar.

 • Det enklaste tipset är att bara fortsätta och lita på att du lär dig. Om du studerar på olika sätt varje dag kommer du bli bättre. Även om det inte känns så.
 • Tänk tillbaka på hur mycket du kunde för 3 månader sen. För 6 månader sen. För 12 månader sen. Tänk på hur det kändes när du var total nybörjare. Läs gamla texter du har skrivit. Eller läs om texter som du tyckte var svåra förut. Förmodligen kommer du märka att du förstår mer. Det är bra att spara texter och kanske också spela in dig själv så att du kan jämföra din nivå nu med hur den var förut.
 • Dela upp dina studier i små delar som känns ganska lätta. Ge dig själv uppgifter du kan lyckas med. Välj bara några ord som du ska lära dig. Dela upp en text i många delar och läs lite varje dag. Läs lite grammatik i din bok, bara lite varje dag. Skriv inte hela texter utan träna bara meningar eller korta texter. Försök göra saker som du lyckas med. Många små framgångar hjälper motivationen.
 • Gör saker som du tycker är roligt. När det känns tungt är det kanske bättre att vänta med sådant som känns väldigt svårt. Träna på roliga sätt tills motivationen kommer tillbaka. Eller du kanske kan börja med något lätt och roligt, sen studera något svårare och sen avsluta med något lätt och roligt.

Det här är bara några snabba tankar hur man kan hjälpa sig själv när det känns svårt att studera. Vad har ni för tips?

Annons

2 kommentarer på “När det känns som det står still – studietips

 1. Hej Kalle!
  Jag njöt av din lektion på youtube och dessa ord av råd. Jag undrar om det kan vara möjligt att vara en privat handledare. Om ja! vad är din kontakt.
  Tack.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s