Få kontakt med folk – så här gör Randi

Randi odlar sitt språkintresse och träffar folk både på fritiden och på jobbet.

TEXT: Randi Myhre

Jag har glädjen att presentera min första gästbloggare. Det är Randi Myhre som delar med sig av sina tankar. Trevlig läsning!

Hur kan vi göra så att fler möts och pratar med varandra? Det undrade Kalle i blogg-inlägget den 11 maj 2018 och jag fick lust att skriva hur jag tänker.

Jag brukar gå på språkcaféerna och språkkurserna på Biskopsgårdens bibliotek i Göteborg. För mig är det ett jättebra sätt att lära känna nya jättefina människor som jag aldrig hade träffat annars. Samtidigt får jag lära mig nya språk, alldeles gratis.

Svenska språkcaféer finns ju som tur är på många bibliotek och på många andra ställen. En del bibliotek har engelska språkcaféer också. På Biskopsgårdens bibliotek finns både svenska, svenska med baby och engelska språkcafé. På lördagar finns det även kostnadsfria kurser i svenska-arabiska och svenska-somaliska. Jag älskar lördagar för då är jag på biblioteket och lär mig nya språk och fikar och umgås med nya vänner från hela världen.

Det som är härligt med språkkurserna på bibblan är att de är kravlösa. Jag går dit för att det är så kul. Under veckan försöker jag prova det jag lär mig på arabiska och somaliska genom att börja prata med någon arabisktalande eller somalisktalande på bussen eller spårvagnen. Jag blir så glad varje gång jag gör mig förstådd och själv lyckas förstå! Det krävs lite mod, kanske gör jag bort mig, men det är det värt. De flesta uppskattar att någon vill lära sig deras språk. Och jag förstår samtidigt vilka enaståendeprestationer alla gör som kämpar för att lära sig svenska.

Ett annat trevligt sätt för mig att lära känna nya människor och vara social är stadsodling. Jag är med i Odlarföreningen i Biskopsgården där människor från hela världen odlar ihop, både glada amatörer och proffs. Många boende kommer förbi för att njuta av grönskan och det blir många fina pratstunder med både barn och vuxna. Vi får mycket fin hjälp av barnen i bostadsområdet också. Många av barnen håller också på att lära sig svenska parallellt med sitt modersmål och med odlarna får de konkret uppleva nya ord som daggmask, kratta, gräva, rensa, så och vattna. Vi växer och lär oss språk tillsammans!

Jag jobbar med språk på jobbet också. Jag är utbildad lärare i svenska och svenska som andraspråk och jobbade som SFI-lärare för många år sedan. Det var så intressant och lärorikt! De senaste åren har jag jobbat med forum SKILL och varit med och startat upp två sociala företag i Gårdsten tillsammans med fantastiska människor från hela världen: secondhandbutiken Mamas Retro och skrädderiet Tråd & Trade.

Nu jobbar jag med projektet ”Svenska på jobbet” som handlar just om att lära svenska på jobbet. Du kan läsa mer på forum SKILL:s hemsida www.forumskill.se och följa projektet på facebookwww.facebook.com/svenskapajobbet/

Har du haft en praktikplats eller ett jobb där du har lärt dig mycket svenska?
Vad gjorde den arbetsplatsen så bra? Vad var ”hemligheten”? Berätta gärna!

Allt gott i vårsolen!

Hälsningar Randi

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s