Lik/lika/likadan/liknande #1

Jag börjar med lika

Jag fick en fråga om de här orden. Hur använder man dem? Jag tycker det är ganska svårt att förklara på ett enkelt sätt. Det finns olika sätt att använda de här orden. Jag tycker det är lättast att dela upp det. (På samma sätt som jag gjorde med den/det/de.) Om man försöker förstå allt samtidigt blandar man lätt ihop det. Jag börjar med lika som adverb

Lika som adverb

  • Jag pratar svenska lika bra som du.
  • Vi springer lika fort.
  • Du är lika lång som din mamma.

Du använder ”lika” för att jämföra något. Ordet hänger ihop med adjektivet: lika bra, lika fort, lika lång. (I grammatiken kan vi säga att ”lika” är en bestämning till adjektivet). Därför fungerar ”lika” som adverb.

Underförstådd jämförelse

Vi använder det i olika uttryck också. Ett vanligt är ”Det är lika bra”. Då skriver vi inte hela jämförelsen. Till exempel:

  • Det är lika bra att jag slutar på kursen. ( =det är lika bra att sluta som att fortsätta. Vi förstår jämförelsen utan att skriva ut den)

Eller i ett samtal:

  • Jag tror jag slutar på kursen.
  • Gör det! Det är lika bra.

Annons

2 kommentarer på “Lik/lika/likadan/liknande #1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s