Läslust #3 – Inte ett boktips

Hitta dina böcker

Jag köpte en ny bok idag. Det var en bok med dikter av Katarina Frostenson. Hon är en av Sveriges mest kända poeter. Många tycker att hennes dikter är svåra. Det tycker jag också. Men jag brukar alltid hitta något i hennes dikter jag tycker om. Det här är faktiskt den femte boken av henne som jag köper.

Men det här är inte ett boktips. Jag tror inte Frostenson är ett bra val för någon som lär sig svenska. Men hon är en bra författare för mig. Mitt förslag är att du hittar dina böcker och författare. Författare och böcker som ger dig något viktigt. Dem kan du bara hitta själv. Du kan få bra tips på böcker som passar någon som lär sig svenska. Men du kan inte få tips på böcker som är viktiga för ditt liv. Och jag tror att lusten att läsa kommer från en känsla av att en bok eller författare är viktig för dig som person.

Att läsa är att samtala med författarens värld av tankar. Så tänker jag. Vem vill du samtala med? Vilka världar vill du besöka? Mitt boktips är att leta efter böcker som berör dig på något sätt. Böcker som lär dig något. Böcker som väcker känslor. Böcker som du tycker är vackra. Kanske böcker som tröstar.

Har du läst någon bok som är viktig för dig?

***

Här kommer ändå ett smakprov på Katarina Frostensons poesi:

Värv, vill återta ordet
att leva i väven
bland invävda och separerade trådar
lycklig med en linje och bortom sig själv
spinna vidare inom sig
och i längtan att ge varpen vidare
en enkel melodi bland de andra

Annons

En kommentar på “Läslust #3 – Inte ett boktips

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s