Ordet likadan #5

Femte inlägget om lik, lika, likadan, liknande etc

Här hittar du de tidigare inläggen som hänger ihop med ordet lik. Ordet likadan är ett adjektiv som böjs likadan-likadant-likadana. Ett bra tips är att slå upp ordet på svenska.se. Jag tycker det är svårt att enkelt sammanfatta skillnaden mellan adjektiven lik-likt-lika och likadan-likadant-likadana. Jag tror det är lättare att lära sig hur man använder orden genom att se på enkla exempel. Ett tips för dig som har kommit lite längre med svenskan är att slå upp ordet i Korp, språkbanken på Göteborgs universitet. Där kan du se många verkliga exempel på hur ordet används. Här kommer några exempel på hur man kan använda likadan.

 • Vilken fin tröja du har köpt. Jag vill ha en likadan tröja.
 • Titta på det huset.  Jag bodde i ett likadant hus när jag var liten.
 • De har likadana frisyrer.
 • Jag köpte en likadan mobil som du.
 • Jag hade ett likadant halsband som ditt.
 • Jag vill ha likadana skor som du.
 • Är din tröja också röd? Min är likadan.
 • Regnar det i Stockholm också. Värdet är likadant här.
 • Våra skor är likadana. Det är samma modell och samma färg.
 • De är tvillingar. De ser likadana ut.
 • Han går mycket på språkcafé. Jag gör likadant.
 • Vilket konstigt ljud. Min bil låter likadant.
 • Det är en bra metod. Vi tränar likadant.

Testa att skriva egna exempel i en kommentar här!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s