Några ord #3 – början av något

När vi talar om att något börjar finns det lite olika substantiv vi använder.

Upptakt

Jag tänkte på att det känns som att det snart är semester. Man kan säga att det är upptakten till semestern. Det betyder precis i början eller precis innan något ska börja. Ordet upptakt är en metafor från musiken. Det är en liten ton eller melodislinga som kommer innan första taktslaget i ett musikstycke. Man kan använda ordet i många sammanhang, till exempel: ”upptakten till bankkrisen var lånebubblan” eller ”det kommer bli upptakten till en vecka av festligheter”.

Inledning

Inledning använder vi också i många sammanhang. En text kan ha en inledning. Vi kan säga: ” I inledningen av kriget” eller ”i inledningen av gudstjänsten”. Substantivet är bildat av partikelverbet leda in.

Prolog

En prolog är en kort del i början av en bok innan första kapitlet. Prologen kommer liksom innan texten börjar på riktigt. I slutet av en bok finns ibland en epilog som också är en extra del som inte hör till huvudtexten. (Orden förord och efterord används på liknande sätt.) Prolog kan ibland användas bildligt om något som kommer innan en händelse eller ett förlopp. Till exempel: ”grälet den kvällen var en prolog till parets utdragna skilsmässotvist” (mitt exempel).

Med denna prolog till måndagen avslutar jag det här inlägget.

Hur ser inledningen till din dag ut?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s